Petre Daea a juhokat imádja, a méheket kevésbé

A mezőgazdasági miniszter a nagy ültetvényesek kegyeit keresi, amikor nem bólint rá a méhgyilkos rovarirtók betiltására.
Hirdetés

Az EU-tagországok pénteken szavaznak a neonikotinoidok betiltásáról. Na és akkor álljunk meg egy pillanatra. Mik azok a neonikotinoidok? Kérem tisztelettel, rovarirtók. Amelyeket a mezőgazdaságban használnak: bevetés előtt kezelik velük a magokat, és ha jönnek a dúvad-rovarok, a szer szépen lebénítja, majd elpusztítja őket. A szer egyik előnye az, hogy nem kell az ültetvényeket permetezni.

Na, ez remek, gondolhatná akárki. Igen ám, de a neonikotinoidok a méheket is rendesen irtják, amint azt a tudomány is igazolta. És ha széles körben használják őket, akkor a méhek széles körben elpusztulnak. És akkor, ugye, egyrészt nincs méz, másrészt nincs beporzás, miáltal az ültetvények sem fejlődnek. Nos, ettől a pillanattól kezdve talán már nem is olyan jó ötlet neonikotinoidokkal dobálózni.

Az Európa Tanács javasolta is a rovarirtó betiltását. És a tagországok pénteken szavaznak. Na de: Románia nem támogatja az ET javaslatát, annak ellenére, hogy jelentős méztermelő országként tartják nyilván, sőt, a neonikotinoidok további használata mellett teszi le a voksot. A hírek szerint a döntés mögött a juhrajongásáról közismert Petre Daea miniszter úr által irányított mezőgazdasági miniszter. Mindössze két EU-tagország tiltakozik: Románia és Spanyolország.

Mi lehet a döntés oka? Nem is olyan bonyolult. Romániában több mint 43 000 bejegyzett méhész működik, akik összesen 2,5 millió méhrajjal rendelkeznek. A méhészek többször kérték a minisztériumot a méhgyilkos szerek használatának beszüntetésére, ám Daea úr és társai hajthatatlanok maradtak. Miért? A méhészek nagy része független kistermelő, akik közel sem gyakorolhatnak akkora nyomást Daea mesterre, mint a hatalmas földeket megművelő ültetvényesek. Akiknek tökéletesen megfelel a rovarirtók használata, mert megóvja a növényeiket. Másrészt a neonikotinoidok sokkal olcsóbbak, mint az egyéb, esetleg kevésbé mérgező szerek.

Ez tehát a helyzet. A szavazás pénteken lezajlik, és ha a javaslat átmegy, akkor mennek a neonikotinoidok is a kukába. Ha viszont nem megy át a javaslat, akkor az ET újabb szavazást kér a miniszterek tanácsában. Az ET javaslatát egyébként ötmillió európai polgár támogatja.

Hirdetés