Nem jöhet ki a börtönből a politikai foglyokat halálra kínoztató egykori börtönparancsnok

Alexandru Vişinescu egészségügyi okokra hivatkozva kérte a szabadlábra helyezését. Hiába.
Hirdetés

Még jó ideig börtönben marad Alexandru Vişinescu, a Râmnicu Sărat-i börtön egykori hírhedt parancsnoka, miután a legfelsőbb bíróság pénteken jogerősen elutasította a szabadlábra helyezési kérelmét.

Az egykori kommunista börtönparancsnokot 2017. február 10-én ítélték jogerősen húsz év szabadságvesztésre emberiesség elleni bűncselekmények miatt.

Ugyanakkor egészségügyi okokra hivatkozva kérte a büntetése megszakításának jóváhagyását, amelyet alapfokon a bukaresti táblabíróság elutasított. Ezt az elutasító ítéletet hagyta jóvá pénteken a legfelsőbb bíróság.

A 93 éves Vişinescu 1956 és 1963 között a hírhedt Râmnicu Sărat-i börtönt irányította, ahol a politikai foglyokat kegyetlen testi és lelki kínzásnak vetették alá. Vișinescu az első volt kommunista börtönparancsnok, akit bíróság elé állítottak Romániában. A szabadságvesztésre vonatkozó ítélet mellett megfosztották katonai rendfokozatától, és 300 ezer euró kártérítés kifizetésére kötelezték áldozatai hozzátartozóinak.

A vádirat szerint a volt börtönparancsnok rendszeresen megsértette a politikai foglyok alapvető emberi jogait.

Olyan feltételek között tartották őket fogva és olyan bánásmódnak vetették őket alá, amely a fizikai megsemmisülésükre irányult.

Így például nem biztosították számukra a legszükségesebb gyógyszereket, orvosi kezelést, megtagadták a betegek börtönkórházba szállítását, éheztették a foglyokat.A hatóságok 138 embert azonosítottak, akik 1956 és 1963 között a szóban forgó börtönben raboskodtak, köztük a két világháború közötti korszak számos politikusát, például Ion Mihalachét, a parasztpárt alapítóját.

Hirdetés

A vádirat szerint

a börtönparancsnokot személyes felelősség terheli a történtekért,

hiszen az akkori börtönviszonyokat szabályozó hivatalos rendelkezések csak az előfeltételeit teremtették meg a kiirtást célzó börtönök és munkatáborok felállításának. A politikai foglyok megsemmisítésére irányuló konkrét intézkedéseket a börtönparancsnokokra bízták – állapította meg a dokumentum.

 

 

Hirdetés