Békét kötne a két Korea

65 éve csak fegyverszünetet kötöttek, és alaposan elszigetelték magukat a másiktól.
Hirdetés
Kim Dzsongun észak-koreai és Mun Dzse In dél-koreai elnök mai találkozójának végén kiadott nyilatkozat szerint megfogadták, hogy együttes erőfeszítéssel megpróbálják hivatalosan is lezárni az 1950-53-as koreai háborút. 
 

 
 
A konfliktust ugyanis annak idején nem békekötés, hanem csak fegyverszünet zárta. Egy esetleges békeegyezményt minden hadviselő félnek, így az Egyesült Államoknak és Kínának is alá kellene írnia, de Donald Trump amerikai elnök korábban már jelezte, hogy a megfelelő feltételek mellett „áldását adná” erre.
 
A közös nyilatkozat szerint a felek célja a Koreai-félsziget teljes atommentesítése, és ehhez a nemzetközi közösség támogatását is kérik.
 
A felek ígéretet tettek arra, hogy május 1-jétől kezdve berekesztik az ellenségeskedés minden formáját földön, vízen és levegőben. Ennek szellemében a határra telepített hangosbemondók propagandaadását is megszüntetik.
 
 
Az augusztus 15-én ünnepelt felszabadítás napja alkalmából megszervezik a szétszakított családok találkozóját, ami az elmúlt években elmaradt, illetve összekötik és fejlesztik a két Korea közötti vasút- és úthálózatot. Azt is megfogadták, hogy közösen vesznek részt több sporteseményen, többek között a 2018-as Ázsia Játékokon.
 
Mun Dzse In szerint a béke új korszaka köszöntött be a Koreai-félszigeten.
 
A mai nap folyamán már tettek egy történelmi lépést: közösen átlépték a két Koreát elválasztó demarkációs vonalat.

Hirdetés