Antiszemitizmussal vádolják Iohannist, amiért beszólt Dăncilă és Dragnea izraeli látogatása miatt

Az államfőnek bocsánatot kellett kérnie egy, a miniszterelnök és a képviselőház elnöke által Izraelben tett látogatás kapcsán tett, ironikusnak szánt kommentárja miatt.
Hirdetés

Abszurdba hajló vitába torkollt, hogy Klaus Iohannis államfő szerint a kormány beavatkozott az államfői hatáskörökbe, amikor Viorica Dăncilă miniszterelnök és Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke anélkül utazott hivatalos látogatásra Izraelbe, hogy vele egyeztettek volna. És persze az is bosszantja, hogy Dragnea bejelentette: a kormány memorandumot fogadott el arról, hogy párbeszédet kezdeményezzenek Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetéséről.

Egyesek – köztük Dragnea is – egyenesen antiszemitizmussal vádolták meg az elnököt, amiért az egy ironikusnak szánt megjegyzésben arról beszélt: ki tudja,

Dragnea „milyen titkos megállapodásokat köt a zsidókkal”

Iohannis csütörtökön bírálta a miniszterelnököt és a házelnököt, mondván: pénteki találkozójuk során megkérdezi Viorica Dăncilă miniszterelnököt az izraeli látogatásáról, hangsúlyozva, hogy ő a köztársaság elnöke és ő felel az ország külpolitikájáért.

Teodor Meleșcanu román külügyminiszter, Viorica Dăncilă miniszterelnök, Reuvén Rivlin izraeli államfő és Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke Izraelben. Kép: Gov.ro

„Biztosak lehetnek abban, megkérdezem Dăncilă kormányfőt, hogy milyen alkalomból látogatott el Izraelbe, anélkül, hogy egyetlen szót is szólt volna, vagy udvariasságból felhívott volna, esetleg bejött volna az irodámba, mert ha nem is tetszik a Szociáldemokrata Pártnak (PSD), én vagyok a köztársaság elnöke és én felelek a külpolitikáért” – nyilatkozta Iohannis Bákóban.

Az elnök arról is beszélt: a kormányfő és a képviselőházi elnök csak a kormány, nem pedig Románia képviseletében látogatott Izraelbe.

„Néhány furcsa elemet tartalmaz ez a látogatás, amelyet a kormányfő és a képviselőházi elnök tesz Izraelben. Nem jöttek el, hogy beszéljünk róla, a kormányfő asszony semmiféle megbízatást nem kapott erre az útra. Következésképpen csak a kormány nevében és a kormányért beszélt, nem pedig Romániáért. De nem is ez aggaszt a leginkább, hanem az a titkolózás, amivel megszervezték ezt az utazást.

Még nem tapasztaltam ilyet, hogy Románia miniszterelnöke elutazása előtti késő este jelentse be, hogy külföldre látogat,

anélkül, hogy közölné a látogatás ütemtervét, és anélkül, hogy köztudott lenne, mi járatban is van ott tulajdonképpen. Turistalátogatásra bárki mehet bármikor, de ha a kormány élén levő személy indul, arról többet kellene tudni” – mondta Iohannis.

Az államfő szerint Liviu Dragnea izraeli látogatását még nagyobb titok övezi, csak akkor derült ki, hogy elutazott, amikor már megérkezett Izraelbe. „Ki tudja, milyen titkos megállapodásokat köt Dragnea úr ott a zsidókkal” – fogalmazott Iohannis.

Ezen a kijelentése miatt aztán Liviu Dragnea egyenesen antiszemitizmussal vádolta meg. „Nem lehet valakit így megsérteni. Hivatalos személyeket vádol meg azzal, hogy romániai hivatalos személyekkel kötnek titkos megállapodásokat. Az ilyesmi elfogadhatatlan.

Nem csak én gondolom úgy, hogy bizonyos adagnyi antiszemitizmus van bennük – mondta Dragnea,

Hirdetés

aki szerint egyrészt nincs szükség arra, hogy az elnök is beleegyezzen az utazásába, ha külföldi meghívást kap – maga Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hívta meg –, másrészt a miniszterelnök azt mondta neki: előzetesen tájékoztatta az államfőt izraeli útjáról.

Maga Iohannis is érezte, hogy kijelentésével némileg elvetette a sulykot, mert nem sokkal később elnézést kért a zsidó közösségtől.

„Nem tudom, mire alapozzák a kritikákat, nem használtam pejoratív kifejezéseket, de

ha valaki sértve érzi magát, akkor bocsánatot kérek tőlük.

A kijelentés pedig nem is kijelentés volt, hanem költői kérdés, és csak annyit akartam mondani, amit ténylegesen mondtam (…) A kérdés semmiképpen sem a zsidó közösség vagy Izrael megsértését célozta. Azért tettem fel, mert egy romániai személy – nem tudni, miért – elment oda, és nem tudjuk, miért, nem tudjuk kivel találkozik és milyen megállapodásokat köt” – jelentette ki Iohannis.

 

 

Mint megírtuk, a konfliktus már múlt héten kirobbant, amikor Dragnea csütörtökön este egy televíziós műsorban bejelentette, hogy a kormány memorandumot fogadott el az izraeli nagykövetség elköltöztetéséről. Iohannis pénteken ingerült hangú közleményben bírálta a kormányt.

Egyébként Viorica Dăncilă miniszterelnök csütörtökön Izraelben kijelentette: a kormány szeretné Jeruzsálembe költöztetni a nagykövetséget, de ezt sajnos nem mindenki támogatja.

Hirdetés