Gyerekek ne legyenek politikusok biodíszletei

Csak ha a szülők ebbe írásban is beleegyeznek.
Hirdetés
Megtiltaná a tanügyi alkalmazottaknak, hogy gyerekeket szerepeltessenek a politikusok tiszteletére szervezett művészeti, kulturális vagy sportrendezvényeken Ovidiu Raeţchi liberális párti képviselő ma benyújtott törvénytervezete.
 
Raeţchi arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy „az utóbbi időszak tapasztalatából kiindulva” szükségesnek bizonyul törvény által szabályozni, milyen helyzetekben és milyen keretek között szerepeltethetők a gyerekek, mert kellemetlen helyzetek álltak elő, el egészen az olyan esetekig, amikor a gyermekek testi épségét veszélyeztették.
 
Az „utóbbi időszak kellemetlen helyzete” abból adódott, hogy Pitești-en idén is megrendezték a Tulipánok Szimfóniáját, ahol virágnak öltözött gyerekek több tucat csoportja vonult fel, és közben integethettek a helyi közméltóságoknak, Viorica Dăncilă kormányfőnek és videlei földijének, Carmen Dan belügyminiszternek. Pont mint a kommunista rezsim rendezte kötelező felvonulásokon.
 
Ezt pedig – az előző évekkel ellentétben – az országos sajtó egy része is kifogásolta.
 
 
A tervezet a 2004/272-es, gyermekjogvédelmi törvényt módosítaná, és megtiltaná a tanügyi alkalmazottaknak, edzőknek, hogy olyan művészeti, kulturális vagy sporteseményeken szerepeltessék a gyerekeket, tanulókat, amelyeket közjogi méltóságok, politikusok, hivatalos személyek tiszteletére szerveznek. 
 
Az ilyeneken csak akkor szerepelhetnek gyermekek vagy tanulók akár az iskola területén kívül, akár azon belül, és akár részt vesz rajta a sajtó, akár nem, ha a tanügyi alkalmazott vagy edző előzőleg részletes írásbeli tájékoztatást küld a szülőnek a rendezvényről, és a szülő írásban beleegyezik, hogy gyermeke szerepelhet a leírt programban – áll a jogszabálytervezetben.
 
A tervezet azt is előírja, hogy közjogi méltóságok, politikusok, hivatalos személyek csak egy tanfelügyelőségi bizottság által jóváhagyott indoklás kiállítása után vehetnének részt iskolákban szervezett tájékoztató kampányokban. 
 
A törvényjavaslat 1000 és 2500 lejes bírságot róna ki azokra, akik áthágják ezt a rendelkezést.

Hirdetés