Leváltják Maros megye nem túl magyarbarát prefektusát

Nem lehet tudni, hogy milyen okok miatt váltják le, de az tény, nem fognak könnyet ejteni érte a Maros megyei magyarok.
Hirdetés

A kormány átmenetileg felmentette tisztségéből Lucian Gogát, Maros megye prefektusát. A keddi kormányülésen hozott határozatról a honlapján számolt be szerdán a kabinet, mely egyelőre nem közölte, ki lesz Lucian Goga utódja. A leváltott prefektus korábban a magyar szempontból fontos önkormányzati határozatokat menetrendszerűen megtámadta a közigazgatási bíróságon. Az ellenállásán bukott el több a Római Katolikus Gimnázium helyzetének rendezésére, vagy a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésére irányuló önkormányzati határozat.

A Székelyhon már hétfőn közölte az Lucian Goga küszöbönálló leváltásról szóló értesülését. A portál úgy tudta, hogy politikai okok állnak a döntés hátterében. A felmentéssel a kormány tulajdonképpen a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) által támogatott Sorin Lazăr számára üresítette meg a prefektusi széket. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) teljes Maros megyei vezetése átigazolt a kisebbik kormánypártba, az ALDE-ba, és ez a tisztségek helyi újraelosztását eredményezte.

A portál szerint a prefektusi tisztség várományosa, Sorin Lazăr Marosvásárhelyen született, ért magyarul, és jelenleg az Aquaserv regionális vízszolgáltató vállalatot vezeti.

A Vásárhelyi Hírlap információi szerint Lazărt csak jövő héten nevezi ki a Viorica Dăncilă vezette kabinet, addig Nagy Zsigmond alprefektus látja el a kormánybiztosi feladatokat. Közben megindult a politikai harc a Sorin Lazăr távozása után megürült vezetői állásért a Maros megyei Aquaservnél, ami az RMDSZ-en belül is vitákat eredményezett.

Hirdetés