Egy év alatt ötezren kértek menedékjogot Romániában

Az elmúlt kilenc évben összesen nem volt annyi menedékkérő, mint a tavaly.
Hirdetés

A tavalyi évben rekordszámú, mintegy 5000 menedékjogi kérelmet jegyeztek Romániában – közölte kedden Mircea Babău rendőr-főfelügyelő.

A rendőrség bevándorlási és menekültügyi igazgatóságának főfelügyelője egy, az önkéntes hazatelepülésről szóló tájékoztató szemináriumon számolt be arról, hogy 2017-ben többen kértek Romániában menedékjogot, mint a 2007–2016 közötti időszakban összesen. 1998-ban például egy év alatt nyújtottak be ugyanannyi menedékjog-igénylést (657-et), mint 2017-ben egyetlen hónap alatt.

A legtöbb menekült – több mint 3800 – Szerbia felől érkezett az országba.

Ebben az évben már körülbelül 580-at tesz ki a menedékjogot kérelmezők száma, tehát a havi átlag meghaladja a százat. Babău azt mondta, reményei szerint az idei szám nem fogja meghaladni a tavalyit, de így is több lesz, mint amennyit a korábbi években jegyeztek a román hatóságok.

Hirdetés

Maria Voica, a Nemzetközi Menekültügyi Szervezet romániai képviseletének koordinátora arról tájékoztatott, hogy hazatelepedést és reintegrációt segítő program keretében nyolc tájékoztatási irodát nyitottak, eddig 985 menekültet láttak el tanácsokkal, 102 migránsnak segítettek a hazatelepedésben, 25 személy vehetett részt továbbképzésben, 42-en kaptak szociális csomagot, 30-nak pedig a beilleszkedésben nyújtottak segítséget.

 

Hirdetés