Orban kiakadt azon, hogy Dragnea egyezkedik Orbánnal

A kormánypárt vezére ne ígérgessen katolikus iskolát Románia OECD-tagságáért cserébe – véli a liberális pártelnök.
Hirdetés

Romániának a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD) való felvétele nem a Liviu Dragnea képviselőházi elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közötti személyes kapcsolattól függ – véli a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban.

„Romániának az OECD-hez való csatlakozása nem a Liviu Dragnea és a magyar kormányfő közötti személyes viszonytól vagy előbbi utóbbinak tett ígéreteitől függ. Nem Magyarország az egyetlen OECD-tagállam. Ha holnap egy másik OECD-tagország támogatásáért cserében azt kéri tőlünk, hogy részesítsünk előnyben egy bizonyos vállalatot vagy alapítsunk egy tudom is én milyen intézményt, mit fog tenni Dragnea? Olyasmit ígér majd az illető ország miniszterelnökének, aminek semmi közük nincs az OECD-csatlakozást célzó törekvéshez?”

– idézi az Agerpres Orbant, aki szerint elfogadhatatlan, hogy Dragnea személyes érdekeit a nemzeti érdek elé helyezi, és teljesíteni akar olyan követeléseket, „amelyek nem normálisak, nem természetesek”.

A liberális pártelnök úgy véli, az OECD-tagsághoz Romániának teljesítenie kell bizonyos előfeltételeket, de ezek egyikének sincs köze azokhoz a magánbeszélgetésekhez, amelyeket Liviu Dragnea Orbán Viktorral folytatott a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról.

Ludovic Orbant az dühítette fel, hogy – mint arról beszámoltunk – Liviu Dragnea ismét megígérte Orbán Viktornak, hogy rendezik a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügyét. A magyar fél ugyanis Románia OECD-tagságának támogatását a magyar tannyelvű gimnázium megalapításához kötötte.

Hirdetés

„Ha ebből a csoportból egy tagállam ellenáll, akkor nem léphetünk be. Magyarország álláspontja eleinte az volt, hogy nem ért egyet Románia felvételével az OECD-be. Akkor felhívtam Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét, beszélgettünk, utána többször is tárgyaltunk. Valóban elégedetlen volt, és szerintem joggal – mégiscsak gyerekekről van szó, akiknek joguk van az oktatáshoz – amiatt, hogy különböző akciókkal akadályozzák az iskola megalapítását. Tulajdonképpen megszüntették a marosvásárhelyi iskolát és utána folyton akadályozták az újraalapítását. Én megígértem, hogy ez meg fog történni, és a magyar kormányfő és Magyarország külügyminisztere rögtön azt mondta, hogy támogatni fogják Románia felvételét az OECD-be”

– indokolta a magyar kormányfőnek tett ígéretét a PSD elnöke.
 

Hirdetés