17. századi pénzérméket talált egy fémdetektoros kincsvadász

Az ezüstpénzek Zilahtól délkeletre kerültek felszínre.
Hirdetés

A 17. század idején használt ezüstérméket talált egy amatőr régész a Szilágyságban, Zilahtól délkeletre, Magyarkecel és Gurzófalva között egy út mentén. A pénz egy része – összesen 29 darab – még márciusban került a felszínre egy fémkereső detektor segítségével. A rájuk találó műkedvelő régész a törvényeknek megfelelően járt el, és értesítette a hatóságokat a leletekről, ezt követően a Szilágy megyei történelmi múzeum szakemberei feltárást végeztek a helyszínen, és újabb 39 darabot találtak.

Az érméket átadták a kulturális igazgatóságnak, de a leltározás után valószínűleg visszakerülnek a múzeumhoz, nyilatkozta Horea Pop, a múzeum régészeti osztályának igazgatója. A 68 darab érme közül öt bronzból készült, a többi mind ezüst. A szakember szerint a 17. század második felétől kezdve a 18. század közepéig használhattak ilyen fizetőeszközöket, megfogalmazása szerint az Osztrák-Magyar Monarchia idején (nyilván korábban, hiszen a kiegyezés 1867-ben történt, ami már a 19. század – szerk. megj.). A legtöbb érme lyukasztott, ami arra utal, hogy egy láncra voltak felfűzve.

Horea Pop elmondta: szakértők végzik el az érmék megtisztítását és pontos beazonosítását, de hangsúlyozta, rendkívül törékeny, megrongálódott leletekről van szó. 

További fotók elérhetőek a múzeum Facebook-oldalán

Hirdetés