Sepsi és Szatmár a női kosárlabda-bajnokság döntőjében

Magyarellenesség ezúttal nem valószínű.
Hirdetés

Abban semmi meglepő nincs, hogy idén is két erdélyi, pontosabban egy székelyföldi és egy partiumi csapat vívja a női kosárlabda-bajnokság döntőjét, hiszen a kilenc csapatos Nemzeti Ligában idén egyetlen regáti csapat, a CSBT Alexandria indult.

Az sem meglepő, hogy a Sepsi SIC és a Szatmárnémeti VSK jutott el a döntőig, már a szezon elején nyilvánvaló volt, hogy

ez a két csapat anyagi és szakmai szempontból is kiemelkedik a mezőnyből.

A két klubban ezen kívül már csak az a közös, hogy mindkettő egy-egy RMDSZ-vezetésű város közpénzből működtetett kirakatcsapata, amely az elmúlt tíz évben került a romániai kosárelitbe. Innen kezdve azonban jönnek a különbségek.

Szentgyörgyön ugyanis a csapat egyelőre megszolgálta a pénzét, az elmúlt években nyert két bajnoki címet (2016, 2017) és négy Román Kupát (2008, 2015, 2016, 2018), Szatmáron viszont sokáig hiányoztak a trófeák, aztán az év elején, a Közép-Európai Liga (CEWL) megnyerésével végre serleg is került a vitrinbe – azonban ebben

a regionális ligában is romániai csapatok tették ki a mezőny felét.

A szentgyörgyiek viszont a CEWL helyett a FIBA Európa Kupát választották, ahol túljutottak a csoportkörön, és csak a legjobb 24 között búcsúztak a görög Olympiakosz Pireusz ellen. Ez pedig a román szövetség versenyszabályzata szerint a hazai bajnokságban is egy plusz idegenlégiós szerepeltetését teszi lehetővé (öt helyett hatot nevezhetnek).

Ráadásul Zoran Mikes edző még meccsről meccsre variálhat is, hiszen a Sepsi SIC-nek immár hét külföldi játékosa van, miután az év elején leigazolták az ausztrál Carley Mijovicot is. Pont ez a légiósbőség volt az, amely a két csapat februári kupadöntője után kiváltotta a szatmáriak óvását – amelyet végül a szövetség eluasított, bár beismerte, hogy rosszul fogalmazták meg a versenykiírást.

A 62:48-ra megnyert kupadöntő mellett a szezon során

két döntős három alapszakaszbeli összecsapása is egyaránt a Sepsi SIC győzelmével zárult

Hirdetés

(70:59, 87:62, 93:56), a szentgyörgyiek idén amúgy csupán egyszer kaptak ki romániai ellenféltől: Kolozsváron a tavalyi döntős U-tól.

A szatmáriaknak az alapszakasz 7 veresége mellett a rájátszásban is becsúszott egy kisiklás hazai pályán, a Temesvár elleni negyeddöntőben. A VSK keretéből négy kosaras a tavalyi döntőben is érdekelt volt a Sepsi SIC ellen: Andra Mandache, Marina Sfîrlea, Taneisha Harrison és a szezon közben igazolt Brittany Denson egy évvel ezelőtt a U játékosai voltak az összesítésben 3-1-es szentgyörgyi sikert hozó fináléban.

Az idei döntőnek ugyanúgy Szentgyörgy az esélyese, mint az előző kettőnek,

ám ezúttal a közönség magyarellenességével nem kell megküzdenie, mint tavalyelőtt Gyulafehérváron vagy tavaly Kolozsváron. A szatmári sportlíceum Boh Katalinról elnevezett terme alig 400 néző befogadására alkalmas, és a VSK szurkolói sem tartoznak a nagy túrázók közé.

A jelek szerint a 3000 férőhelyes Sepsi Arénában esedékes két hétvégi meccsen nem lesznek vendégszurkolók, a jövő héten viszont a Székely Légió mintegy 50-60 tagja utazik majd el a szatmári meccs(ek)re. A párharc az egyik fél harmadik győzelméig tart.

A bajnoki döntő műsora
Április 20., péntek, 19.00: Sepsi SIC–Szatmárnémeti VSK (FRB TV)
Április 21., szombat, 19.00: Sepsi SIC–Szatmárnémeti VSK (FRB TV)
Április 26., csütörtök, 18.15: Szatmárnémeti VSK–Sepsi SIC (Digi Sport)
Április 27., péntek: Szatmárnémeti VSK–Sepsi SIC (ha szükséges)
Április 30., hétfő: Sepsi SIC–Szatmárnémeti VSK (ha szükséges)

Hirdetés