El tudja képzelni, hogy Romániában nem drágul a villanyáram?

Sőt, olcsóbbá válik! Ráadásul afféle „történelmi” igazságtétel folytán.
Hirdetés

Igazi premiert harangozott be az Országos Versenyhivatal elnöke, Bogdan Chirițoiu. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a villamos energia fogyasztói ára csökkenni fog a tervek szerint, mégpedig azért, mert az áramszolgáltató kartellek túlzottan felemelték az árakat.

Chirițoiu elmondta: először fordult elő, hogy megbüntettek egy közbeszerzéseket szervező vállalatot – az Electrica S.A.-ról van szó –, mert alkalmazottai elősegítették a kartell létrehozását.  Az illetékes hatóságok összesen hat céget bírságoltak meg, összesen 73 millió lejre. A kartellen belüli egyezkedések végső következménye az volt, hogy a fogyasztók (vagyis önök, mi, a nép) nagyobb villanyszámlákat fizetett.

Hogyan is zajlott a lopás? Hát úgy, hogy egy vállalat (például az Electrica S.A.) meghirdetett egy mérőóra-közbeszerzést. Az ügyfelekkel közösen megegyeztek, ki mikor vegyen részt a liciten, hogy ne kelljen versenyezni egymással. Ily módon az ügyfelek minimális erőbedobással jutottak hozzá a felszerelésekhez. Viszont, a „kivételes” eljárás ellenszolgáltatásaként, drágábban. De nem estek kétségbe: amit elvesztettek a közbeszerzésen, visszanyerték a számlázáson: drágábban számlázták ki a szolgáltatott villamos energiát a népnek.

Chirițoiu szerint a versenyhivatal helyre be fogja hajtani az így okozott kárt, az Országos Energiaszabályozó Hatósággal (ANRE) együttműködve.

Hirdetés

Igen, de hogy is lehet egy ilyen típusú kárt behajtani? Hiszen az a pénz már elszállt. Chirițoiu szerint azonban megvan a megoldás. Mégpedig az, hogy ha a múltban a kartellek drágábban szolgáltatták az áramot, akkor a jövőben kötelezik őket arra, hogy olcsóbban adják. Ily módon a múltban okozott kár a jövőben megtérül.

A magunk részéről, mint áramfogyasztók és számlafizetők, örülünk annak is, hogy rajtacsípték az „ügyes fiúkat”, illetve annak is, hogy olcsóbb lesz az áram. Kérdés, mikortól.

Hirdetés