Nem jön haza dutyiba a kolozsvári Continental szálló elítélt tulajdonosa

Ioan Bene Olaszországban töltheti a Romániában rá mért büntetést. Szabadlábon!
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, Ioan Bene üzletembert – aki megvesztegette Horia Uioreanut, a kolozsvári megyei tanács korábbi elnökét és nem mellesleg, a Kolozsvár főterén álló Continental szálló lezüllesztéséért is jókora felelősség terhel – a kolozsvári bíróság jogerősen 3 év 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

Igen ám, de Bene időközben felszívódott. A hírek szerint Olaszországba menekült, ahol aztán februárban rendőrkézre került, igaz, nem közölték, hogy fülön csípték-e vagy feladta magát. A következő lépés az lett volna, hogy a kolozsvári bíróság által kiadott nemzetközi elfogatóparancs értelmében Benét szépen hazaküldik, egyenesen a dutyiba.

Csakhogy nem ez történt. Az olaszországi Lecce város táblabírósága úgy döntött, Ioan Bene úr nyugodtan letöltheti büntetését Olaszországban. Mégpedig szabadlábon, tekintettel arra, hogy az olasz törvény szerint nem erőszakos bűncselekmények miatt kiszabott öt évnél csekélyebb büntetéseket nem kell rács mögött tölteni.

Néhány pontosítás az ügyben: a korábbi hírekkel ellentétben, a kolozsvári ítélethirdetés idején Bene úr nem menekült el Romániából, hanem Olaszországban vakációzott a családjával Lecce közelében. Legalábbis ezt állították az üzletember ügyvédei. Bene amúgy még 2012-ben megkapta az olaszországi letelepedési engedélyt, ahol komoly üzleti ügyeket bonyolított. Az ügyvédek azt is hangsúlyozták, hogy amint értesült a kolozsvári ítélethirdetésről, ügyfelük önként és azonnal jelentkezett a helyi rendőrségnél. 24 órára le is tartóztatták, majd háziőrizetben volt április 9-ig, amikor is a leccei táblabíróság ítélkezett kiadatása ügyében.

A tárgyalás során Bene arra kérte a bíróságot, engedje meg, hogy Olaszországban tölthesse le a Romániában kiszabott büntetést. És itt jön még egy furcsaság. A román kiadatási kérelemben arra hivatkoztak a szövegezők, hogy a romániai börtönviszonyok jobbak. Ez azért tűnik viccesnek, mert Románia kapta a legtöbb büntetőt az Emberi Jogok Európai Bíróságától (CEDO), épp a rabok jogainak be nem tartása okán.

Hirdetés

Mindezeket figyelembe véve az olasz táblabíróság szépen elutasította a román kiadatási kérelmet és elrendelte: Ioan Bene nyugodtan letöltheti a Romániában kapott büntetést Olaszországban, méghozzá szabadlábon. Ja, egy dolgot tilos megtennie: nem hagyhatja el Olaszországot. 

Mit mondjunk: jobban nem is járhatott volna.

Hirdetés