Különadóval szorítanák vissza a cukros üdítőitalok fogyasztását – Romániában is

Ha méregdrágává teszik az egészségünket mérgező löttyöket, vajon sikerül-e leszokni róla?
Hirdetés

Románia egyike azon európai országoknak, ahol kimagaslóan sok cukros üdítő fogy el évente, és ez meg is látszik a lakosság egészségügyi állapotán. Egy két évvel ezelőtti statisztikai felmérés szerint a lakosság mintegy 11 százaléka cukorbeteg, a gyerekkori elhízás gyakoriságát illetően pedig európai viszonylatban Románia a második helyen szerepel.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég azt javasolta a kormányoknak, hogy vessenek ki legalább 20 százalékos különadót a cukortartalmú italokra az elhízás és az általa okozott betegségek megelőzésére.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora, Adrian Wiener egy jogszabály-tervezetet dolgozott ki, mely különadóval sújtaná a cukros üdítőitalok gyártóit. Célja, hogy az egészségünket mérgező italok drágításával visszaszorítsa ezek fogyasztását, így csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, az elhízás és más súlyos betegségek előfordulását. Hasonló intézkedést már számos európai országban bevezettek, emlékeztetett Wiener. Egy friss ausztrál kutatásra hivatkozott, mely egyértelmű összefüggést állapított meg a cukros italok rendszeres fogyasztása és a rák 13 típusának kialakulása között.

A különadó arra serkentené a gyártókat, hogy csökkentsék a cukormennyiséget, különben elkerülhetetlen lenne a drágítás. Az adókból befolyó összeget a tervezet értelmében különböző egészségügyi programok támogatására fordítanák. 

Hirdetés