80 négyzetkilométernyi kátyú borítja Románia útjait

Maga a közútkezelő számította ki. Ma kezdi betömni őket, de nem az összeset.
Hirdetés
Impozáns statisztikával jelentette be hétfőn az Országos Közútkezelő Vállalat, hogy elindítja a tavaszi kátyútlanítást: kiszámolta, hogy az ország közútjain jelenleg 80 négyzetkilométert tesznek ki a kátyúk.
 
De nehogy azt gondoljuk, hogy elkezdik betömni mind a 80 négyzetkilométernyi gödröt: a vállalat közleményéből az derül ki, hogy ezt a számot átlagolás alapján kapták. 
 
Az országúti gödrök betömését 619 040 négyzetméteren tervezik, ebből 24 195 négyzetméteren már elvégezték a javítási munkálatokat, maradt tehát 594 000 négyzetméternyi kátyú, amelyet betömni terveznek. Ezt megszorozta a vállalat hétezerrel, vagyis ennyi kilométerrel több olyan út lehet, ahol nem mérték fel a kátyúkat, és a szorzás eredményeként jön ki a valamivel több mint 80 négyzetkilométer.
 
 
A vállalat nyilvántartása szerint négyzetméterre a legtöbb kátyú a brassói (200 ezer), a iaşi-i (192 780), a bukaresti (76 290) és a kolozsvári (55 850) regionális igazgatóság kezelésébe tartozó utakon van, a legkevesebb pedig a temesvári (17 640) igazgatóság kezelte utakon.
 
A tavaszi útkarbantartás június 30-ig tart, és a kátyúk betömésén kívül kiterjed az útmenti növényzet gondozására, a hidak, felüljárok, vízelvezetők, alagutak karbantartására. Az aszfaltozást főleg júniusban fogja kivitelezni, ha befejeződnek a közbeszerzési eljárások.  Útkarbantartásra 2018-ban a vállalat 120 millió lejt fordít.

Hirdetés