Volt román külügyminiszter: Nem lesz világháború

Cristian Diaconescu szerint lesz orosz válasz, de az indulatok nem szabadulnak el.
Hirdetés

A volt román külügyminiszter a Szíria ellen végrehajtott szombat hajnali amerikai-brit-francia rakétatámadást követően nyilatkozott.

Diaconescu szerint az oroszok biztos válaszolni fognak a támadásra valamilyen formában, ám ez egy, az épp végrehajtott támadással arányos válasz lesz. Vagyis a konfliktus drámai és ellenőrizhetetlen elfajulására nem kell számítani. Még pontosabban: nem lehet jelentős katonai akciókra számítani. Ez pedig azt is jelenti, hogy Romániának nem kell részt vennie bennük.

A román külügyminisztérium és az államelnöki hivatal elítélte az Aszad-rezsim vegyifegyver-támadását, ami teljesen természetes. A szombat hajnali válaszcsapást követően Romániának megvannak a maga kötelezettségei a stratégiai partnerség keretében, tekintettel arra, hogy ez a partnerség mindhárom országgal (Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország) fennáll, amelyek részt vettek a válaszcsapásban.

A következő lépés a volt külügyminiszter szerint a megfelelő stratégia kidolgozása lesz annak érdekében, hogy elkezdődhessen a stabilizációs folyamat Szíriában. Diaconescu ugyanakkor reményét fejezte ki a tekintetben, hogy Bassár el-Aszad szíriai vezér megértette: nem terrorizálhatja büntetlenül saját népét vegyi fegyverekkel.

Hirdetés