A képviselőház plénuma nem lájkolta a Székelyföld autonómiáját

Nehogy már pont a centenárium évében verjék szét az ungurok a nagy román hazát.
Hirdetés

Elutasította szerdán a képviselőház plénuma a Székelyföld autonómiatervezetét. A Székely Nemeti Tanács tervezetét – amelyet Kulcsár-Terza József, az MPP-színekben RMDSZ-képviselővé választott háromszéki politikus terjesztett be egyéni tervezetként a múlt év végén – csak az RMDSZ képviselői támogatták, a többi párt és a nemzeti kisebbségek összesen 218 jelen levő képviselője egyhangúlag ara szavazott, hogy az alsóház utasítsa el a tervezetet.

Az autonómiatervezetet előzőleg a szakbizottságok is negatívan véleményezték.

A szavazás előtti felszólalásokban az RMDSZ képviselői a tervezet elfogadása mellet próbáltak érvelni, a román politikusok egytől-egyik elítélően szóltak róla.

Korodi Attila frakcióvezető felszólalásában úgy fogalmazott:

„Az erdélyi magyarság autonómia igényét nem lehet csak úgy leseperni az asztalról, aztán pedig úgy kezelni mintha nem is létezne. Romániának előbb-utóbb foglalkoznia kell vele. A gyulafehérvári nyilatkozat centenáriuma kiváló alkalom arra, hogy az erdélyi magyarok valós igényeiről – így az autonómiáról is – nyíltan, őszintén beszéljünk a román többség előtt. Párbeszédre van szükség ahhoz, hogy megértessük, hogy mi nem Románia határait akarjuk bontogatni, hanem csupán a szülőföldünkön való megmaradásunknak szeretnénk megteremteni a hosszútávon is fenntartható feltételeit. Európa-szerte számos esetben bebizonyosodott már, hogy az önrendelkező nemzeti közösségek, a gazdasági és kulturális élet igazi motorjai. Így lenne ez Székelyföld esetében is.”

Hirdetés

A többi párt felszólaló képviselői egyhangúlag a tervezet elfogadása ellen foglaltak állást.

A kezdeményezés továbbmegy a szenátusba, de tekintettel az autonómia gondolatának mindenkori román elutasítására, a felsőházban sincs esély az elfogadására.

Hirdetés