Megtalálták az egyik, hat napja eltűnt turistát

Valószínűleg lavina áldozata lett.
Hirdetés

Valószínűleg lavina áldozata lett annak a három turistának az egyike, akik hat napja tűntek el a Fogaras-hegységben. A hegyimentők csak az ortodox húsvétkor kezdték el keresni őket, mert egyikük családja ekkor értesítette a hatóságokat, hogy nem tudnak kapcsolatot létesíteni a hegyekbe indult családtagjukkal.

 
A megtalált turista nagy valószínűséggel halott, közölte a Digi 24 hírtelevízióban Raed Arafat, az országos katasztrófaelhárítás vezetője. A testet a keresőhelikopterről pillantották meg egy nagyon nehezen megközelíthető hegyi szakaszon, ahova a helikopterrel azért nem mertek közelebb menni, nehogy a légcsavar kiváltotta rezgések újabb lavinát indítsanak el. 
 
A hegyekben ugyanis a hirtelen jött felmelegedés miatt fokozott a lavinaveszély ebben az időszakban, mondta Arafat, aki szerint elképzelhető, de nem igazán valószínű, hogy a másik két turista életben legyen. A hegységnek abból a részéből pénteken is lavinát jeleztek, mondta Arafat.
 
A három turista Iaşi-ból indult a Fogarasba, eltűnésüket azért nem jelezte korábban egyikük családja sem, mert máskor is mentek már hosszabb túrákra térerő nélküli helyekre, és eddig mindig gond nélkül hazatértek – közölte a Mediafax hírügynökséggel Sabin Cornoiu, a hegyimentők országos egyesületének elnöke.
 
A két 60 év körüli és egy 18 éves férfi március 30-án, pénteken érkezett a Brassó megyei Breáza településhez közeli ortodox kolostorhoz – nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek Ambrozie Duţă, a kolostor vezetője. Engedélyt kértek, hogy a kolostor udvarán parkolhassanak, az autóban aludtak, majd szombat reggel gyalog útnak indultak. A kolostor vezetője hívta a 112-es segélyhívót, mondta, amikor szerdán rájött, hogy a turisták még mindig nem érkeztek vissza, bár az autójuk továbbra is a kolostor udvarán állt.

Hirdetés