Facebook-botrány: nézze meg, visszaéltek-e az Ön adataival is?

Romániából több mint százezer személy adataihoz fért hozzá a Cambridge Analaytica.
Hirdetés

112 ezernél is több romániai Facebook-felhasználó adataihoz fért hozzá illetéktelenül a nagy-britanniai székhelyű Cambridge Analytica politikai tanácsadó és elemző cég – nyilatkozta egy Facebook-szóvivő a Mediafax hírügynökségnek.

Konkrétan 78 személyről van szó, akik használták a This Is Your Digital Life elnevezésű alkalmazást, illetve további 112343 felhasználóról, akik az előbbiek ismerőseiként kerültek bele a szórásba.

Az uniós tagállamoknak összesen 2,7 millió Facebook-felhasználóját érintette az adatlopás az Európai Bizotsg szerint. Világszinten 87 millió emberről van szó. A Facebook tájékoztatja az összes érintettet, hogy adataikat illegálisan használták fel politikai kampányra.

Ide kattintva megnézheti, hogy az Ön adataival visszaéltek-e.

Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál alapító-vezérigazgatója szerdán arról számolt be, hogy mintegy 87 millió felhasználó adatait oszthatták meg a Cambridge Analyticával, amely sajtóhírek szerint ezek feldolgozásával próbált képet alkotni a célba vett amerikai választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján személyre szabott üzenetekkel próbálta befolyásolni őket, tudtuk nélkül.

Hirdetés

A közösségi oldal alapítója bejelentette, hogy a cég jelentős beruházásokat hajt végre az adatbiztonság erősítése érdekében, hogy mindaz, ami megtörtént a  Cambridge Analytica vállalattal ne fordulhasson elő többé. Utalt arra is, hogy a biztonsági szigorítások vonatkoznak a hamis hírekre, a választási folyamatokba történő esetleges külföldi beavatkozásokra és a gyűlöletbeszédre is.

A botrány kirobbanása után letiltották az oldalról a Cambridge Analyticát, amelynek alapítói és befektetői között van Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök egykori tanácsadója – aki egy ideig a cég alelnöke volt – és Robert Mercer milliárdos, a republikánusok egyik fő anyagi támogatója is.

Hirdetés