Dodon: Én szeretem a románokat. Az unionizmust nem állhatom!

A Moldovai Köztársaság elnöke nagyon is nyitott az együttműködésre. Viszont világosan meghúzza a toleranciahatárt.
Hirdetés

Igor Dodon, a Moldovai Köztársaság elnöke kedden ismét a román-moldovai jószomszédi (v)iszonyról, no meg a centenáriumi évben fellángoló unionizmusról nyilatkozott. Kereken megmondta: nem utálja Romániát, sose volt románellenes, és nem is lesz, viszont, szintén kereken, visszautasít bármiféle unionista megmozdulást.

És akkor idézzük az elnök urat: „Nem voltam, nem vagyok, és sose leszek románellenes. Határozottan nem. A románok a mi barátaink, testvéreink. Viszont határozottan antiunionista vagyok. Nem lehetünk románellenesek, mert különböző időszakokban közös történelmünk van. Tetszik, nem tetszik, ez a helyzet. 1359-től 1812-ig Moldova nagyon nagy ország volt. 1812 után, amikor – a 19. század második felében – Romániát létrehozták, az Orosz Birodalom részét képező Besszarábia is elismerte e folyamatot. Voltak tragikusabb és jobb pillanatok. De a románok a mi barátaink. Nem lehetünk románellenesek, és nem is akarunk azok lenni. Viszont határozottan unióellenesek vagyunk. Ez a Moldovai Köztársaság állampolgárai elsöprő többségének hozzáállása.”

Igor Dodon nem állt meg itt: jelezte, tájékoztatni fogja az ENSZ és az Európa Tanács illetékeseit egyes román hivatalosságok unionista kijelentései felől. Mert amit ők csinálnak, az nem oké. A maga részéről Dodon teljes mértékben nyitott az együttműködésre. Ha a román vezetők valamilyen okból kifolyólag úgy gondolják, mindez nem időszerű, az ő dolguk. Lelkük rajta.

Hirdetés