Vita a DNA jelenlegi és volt vezetője között a hírszerzéssel kötött titkos megállapodás miatt

Daniel Morar volt DNA-vezér szerint nem alkalmazták a megállapodást, mivel törvénytelen, Laura Codruţa Kövesi viszont ezt cáfolja.
Hirdetés

Vita robbant ki Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze, korábbi legfőbb ügyész és Daniel Morar, a DNA korábbi főügyésze, jelenlegi alkotmánybíró között a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a legfőbb ügyészség között 2009-ben megkötött, pénteken nyilvánosságra hozott együttműködési paktum miatt.

Morar ugyanis kijelentette, hogy amikor 2009-ben, a DNA vezetőjeként továbbították hozzá a megállapodás szövegét, felhívta telefonon Kövesit, és közölte vele, hogy nem hajlandó gyakorlatba ültetni az abban foglaltakat, mivel törvénytelennek tartja őket.

Kövesi arra utasította, hogy alkalmazza a dokumentum által rögzített eljárásokat, Morar viszont azt mondja: amíg ő állt a DNA élén, ezt nem tették meg, bár minden egyes, a SRI által jelzett esetet Kövesi azon megjegyzésével továbbították, hogy tájékoztassák a hírszerzést a nyomozás fejleményeiről, ezt nem tették meg.

Kövesi kedden viszont azt állította, hogy a DNA is mindvégig a megállapodás szellemében járt el, akkor is, amikor Morar irányította, és akkoriban senki, Morar sem jelezte, hogy törvénytelennek tartaná.

Kövesi szerint a megállapodás nem biztosított több hatáskört egyik intézménynek sem, csupán egységesítette az eljárásokat.

Hirdetés

Mint kifejtette, a megállapodás szükséges volt, mivel az ügyészségek nem rendelkeztek a lehallgatásokhoz szükséges műszaki eszközökkel.

Mint megírtuk, hétfőn a Mediafax hírügynökség kiadója, a Mediafax Rt. feljelentést tett a legfőbb ügyészségen, amelyben a megállapodás aláíróit és gyakorlatba ültetőit hivatali visszaéléssel, az igazságszolgáltatás érdekeinek kompromittálásával, csalással és sikkasztással gyanúsítja meg.

Hirdetés