Legális lett a távmunka Romániában

Bele kell írni a szerződésbe, és akkor minden oké. Különben tízezer lejes bírság zuhanhat be az ablakon.
Hirdetés
Kihirdette ma Klaus Iohannis a távmunkát szabályozó törvényt, amelyet február végén fogadott el a képviselőház, a szenátus pedig még tavaly. Ezzel a távmunka bekerül a romániai jogrendbe, mert a foglalkoztatásnak ez a formája a gyakorlatba már rég bekerült. 
 
(Elég csak megnézni az újságírókat, akik már száz éve is gyakran kávézók asztalsarkán írták meg a cikküket, vagy egyetlen nap alatt már a sokadik intézményben kopogtattak információért, amíg ezt nem egyszerűsítette le a telefon és az email.)
 
Az új törvény a távmunkát akként határozza meg, hogy az alkalmazott ugyanúgy ellátja munkakörét és feladatait, mint ha a cég székhelyén dolgozna, de számítástechnikai eszközöket használva ezt havonta legalább egy napon máshol teszi – rendszeresen és önkéntes módon.
 

A legfontosabb

– és amelynek hiányát a legszigorúbban, tízezer lejes bírsággal sújtja a törvény – az, hogy a távmunkát külön jelezni kell az egyéni munkaszerződésben vagy új szerződés megkötésekor, vagy a hatályos munkaszerződés kiegészítésével.
 
Mi több, az alkalmazottakat nem lehet távmunkára kényszeríteni, a munka megszervezésének ebbe a módjába bele kell egyezzen úgy a munkáltató, mint a munkavállaló, akit nem szabad elszigetelni a többi alkalmazottól, biztosítani kell, hogy rendszeresen találkozhasson a kollégáival.
 
Egyébként a távmunkára is érvényesek a munkatörvénykönyv, a munkabiztonság és munkaegészség, esetenként a hatályos kollektív munkaszerződés általános rendelkezései, ezért a munkáltató ilyen jellegű képzést kell, hogy biztosítson a távalkalmazottainak. A munkáltató kölcsönös megegyezés alapján biztosítja a távmunka eszközeit, beszerelésüket, karbantartásukat, és ellenőrizheti az alkalmazott munkavégzését kölcsönösen elfogadott napszakban.
 

Mivel a távmunkát ugyanúgy ellenőrizheti a munkafelügyelőség,

ahogy felbukkanhat a munkapontokon, ezért az alkalmazottnak be kell engednie a munkafelügyelőt a lakásába, ha ott végzi a munkát, de a hivatalnak előzetesen értesítenie kell az illetőt, hogy be fog nézni, akinek ebbe bele is kell egyeznie.
 
A legnagyobb, szerződéshiány miatt kiszabható, tízezer lejes bírság mellett a törvény kétezertől ötezer lejig terjedő bírságokat helyez kilátásba, ha például elmaradnak az említett képzések, nem szerepelnek a szerződésben
  • a túlórázás feltételei,
  • hogy havonta hány napot hol dolgozik az alkalmazott,
  • hogyan tartják nyilván a ledolgozott munkaórákat,
  • hogyan és mikor ellenőrizheti a főnök a távbeosztottat,
  • milyen feltételekkel állja a cég a távmunka költségeit, stb.
Ha valakit ennél is részletesebben érdekel a dolog, ide kattintva olvashatja el a törvény négy oldalnyi szövegét.

Hirdetés