Közlekedési miniszter: Nincs pénz a közutakon tátongó gödrök betömésére

De az Isten szerelmére, akkor mire van?
Hirdetés

Lassan elmúlik a tél, viszont a megviselt országúthálózat nagy eséllyel úgy marad, ahogy van. Vagyis tele gödrökkel. Ugyanis nincs pénz javításokra. Sem. Legalábbis ezt állítja Lucian Șova közlekedési miniszter, és ha valakinek, hát neki tudnia kell.

És a miniszter úr tudja, hogy a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaságnak (CNAIR) kábé 800 millió leje van karbantartási és javítási munkálatokra. Ami persze nagy számnak tűnik, de a közutak állapotát tekintve aprópénz. Egy statisztikai felmérés szerint csak a Romániában levő közúti gödrök betömésére négy milliárd euróra lenne szükség.

Șova úr azonban mindenkit megnyugtat, akit esetleg a guta kerülget a fenti információ olvastán. A minisztérium jövő évi költségvetésébe több pénzt fog kérni javításra és karbantartásra. Jól van így?

És a miniszter úr nem áll meg itt, további kreatív ötletei vannak. Felfedezte ugyanis, hogy eddig soha nem fordult még elő (soha!), hogy az autópálya-építéseknél fel nem használt összegeket átirányítottak volna javítási költségek fedezésére a költségvetés kiegészítésekor. Most a miniszter úr felfedezte ezt a rendkívül sajnálatos dolgot, és megígérte, tesz róla, hogy ez megtörténjen. Mert az nincsen ám rendjén, hogy se autópálya, se gödörtömés. Csak nagyon halkan merjük megkérdezni, hogy ha sem erre, sem arra nem ment el a pénz, akkor ugyan hova lett.

Persze, nem csak mi teszünk fel kérdéseket. A CNAIR egyik szakembere például azt a kérdést tette fel, hogy vajon nem sok egy kicsit az a négy milliárd euró gödörtömésre, amiről a miniszter úr beszél. És meg is válaszolta a kérdést: de, sok. Románia teljes országúthálózata 16 167 kilométer, ha a körgyűrűket és autópályákat nem számoljuk. Ha a Șova úr által említett négy milliárd eurót vesszük, átlag 247 000 euróba kerül egy kilométernyi országút megjavítása. A CNAIR mérnöke szerint viszont bőven elég lenne 70 000–100 000 euró kilométerenként. Ebben az összegben benne van a gödörtömés, jelzőtáblák kihelyezése, szépítési munkálatok, minden. 

Hirdetés

Ezeket a munkálatokat minden tél elteltével elvégzik, két menetben. Először az európai utakat pofozzák ki, ezeket a munkálatokat április 30-ig kell befejezni. Aztán következik a többi országút, itt a határidő május 30. Nos, a miniszter úr szavaiból ítélve, egyikből sem lesz semmi. Maradnak a gödrök, s az országúti idegbaj. Hogy is van az a régi poén? a gödrökben van az adófizető pénze.

És hogy azért ne eresszük a fejünket nagyon búnak, álljon itt a Taxi együttes dala, amelynek éppen ez a címe: Itt az önök pénze!

 

Hirdetés