A Szamosban köt ki a sunyiban lecsapolt pataréti szemétlé

Több korszerűbb megoldást ígért a Kolozs megyei tanács, végül a lehető legrosszabbat választotta. A környzetvédelmi őrség feljelentést tett az ügyben, és sokadjára is büntetett.
Hirdetés

Bűnvádi feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a környezetvédelmi őrség a pataréti patakba ömlő szemétlé miatt, ugyanakkor újabb 100 ezer lejről állított ki büntetést a Kolozs megyei tanács számára. A környezetőrség ismételten megállapította, hogy a Kolozs megyei tanács továbbra sem intézkedett annak érdekében hogy megakadályozza a mérgező csurgalék szivárgását, pedig tavaly októberben vállalta, hogy elkezdi megtisztítani a környéket a nem EU-konform szemétlerakó felszámolása és a megyei integrált hulladékgazdálkodási projekt (SMID) gyakorlatba ültetése érdekében. Sőt, nemhogy megakadályozta a szivárgást, hanem

egyenesen lehetővé tette, hogy a lé a közeli patakba, majd a Szamosba ömöljön.

Arról volt szó, hogy a megyei tanács egy speciális víztisztító rendszert fog bérelni Németországból, amely fordított ozmózissal szűri ki a szeméttelepről a közeli patakba folyó léből a mérgező anyagokat, a bérlés megtörtént, az üzembe helyezés nem. Először az hátráltatta a dolgot, hogy nem volt engedély, majd megfelelő önkormányzati telek a szűrőberendezés felállítására, most – állítólag – nem tudják elindítani a gépezetet. A megyei tanács vezetősége tavaly azt is megígérte, hogy egy gáttal megállítják a csurgalék szivárgását, de erre sem került sor. A mostani büntetést mindezt figyelembe véve állította ki a környezetvédelmi őrség.

Időközben egyre erőteljesebb Szamosfalva és Borháncs környékén a terjengő bűz, egyre nagyobb repedések jelennek meg az Apahida és Bányabükk közötti kerülőút aszfaltján, a szeméthegy pedig továbbra is „mozgásban van”.

Hirdetés

Szakáts István környezetvédelmi aktivista szerint a múlt héten a hatóságok „megtervezett ökológiai katasztrófát” hajtottak végre azzal, hogy titokban 3 méter széles és 100 méter hosszú árkot ástak, ezzel mintegy 70 ezer köbméter mérgező lét csapoltak le a csurgalékből (a szemétléből keletkezett tóból), ami közvetve a Szamosba ömlött. Az akció következtében 80 centiméterrel csökkent a csugalék vízszintje.

A környezetvédelmi őrség az elmúlt hónapokban legalább öt büntetést állított ki

a Kolozs megyei tanács cselekvésképtelensége miatt, a legnagyobb összeg 800 ezer lej volt. A tanács mindegyiket kifizette, de fellebbezést nyújtott be ellene. A környezetvédelmi őrség annyit tehet az ügyben, hogy újabb határidőket állít fel a helyzet orvoslására, és ellenőrzéseket végez – nyilatkozta a sajtónak Ioan Borș a környezetvédelmi őrség vezetője.

Hirdetés