Mátyás király uralkodik az idei Kolozsvári Magyar Napokon

Persze nem személyesen, hanem így: Mátyás-színpad, Mátyás-udvar, Mátyás-előadás.
Hirdetés

Ha 2018-ban van Mátyás király születésének 575., királlyá választásának 560. évfordulója, a legigazságosabb magyar uralkodó pedig Kolozsváron született, akkor nem csak érthető, hanem törvényszerű, hogy az idén zajló 9. Kolozsvári Magyar Napok (KMN) főszereplője is ő legyen. Főleg ha arra gondolunk, hogy a szervező Kincses Kolozsvár Egyesület a Hunyadi-hollót Oszkárrrá avanzsálva megtette a rendezvény mindenkori „reklámarcává”.

Ezért hát a nagy király kultusza, alakja az idei, augusztus 19. és 26. között zajló rendezvény fő és visszatérő motívuma lesz – magyarázta szerdán sajtótájékoztatón az a két ember, aki nélkül nincs, legalábbis eddig nem volt KMN, vagyis Gergely Balázs főszervező és Szabó Lilla programigazgató.

A Mátyás-udvart a KMN egyik legfontosabb helyszínének szánják, ugyanis a helyszín, a Bánffy-palota udvara a Főtér közvetlen szomszédságában van, így várhatóan igen sokan betérnek majd belehallgatni a reneszánsz zenékbe, megnézni a tematikus rendezvényeket vagy este afterpartizni a főtéri nagykoncertek után. A másik fő Mátyás-helyszín a romkert a Farkas utcai református templom tőszomszédságában, ahol Mátyás-korabeli falut rendez majd be az Emese park korabeli viseletben tevékenykedő legénysége.

És ha már utaltunk a főtéri nagykoncertekre, itt az idei felhozatal: szerdán Lovasi András eleveníti fel eddigi zenei pályafutását, előzenekara az idén 25 éves kolozsvári Knock Out lesz. Csütörtökön Rúzsa Magdi lép fel, pénteken Keresztes Ildikó után Révész Sándor és Závodi János a Piramis zenei világát idézi meg, szombaton a Bagossy Brothers melegítí be a közönséget Demjén Ferenc előtt, vasárnap pedig nem kevesebb, mint száz zenész lesz a színpadon, a 100 Tagú Cigányzenekart ugyanis nem véletlenül hívják éppen így.

Az az igazság, hogy miután két évvel ezelőtt a KMN-beharangozó sajtótájékoztatóra begrasszált az omegás Kóbor János, számítottunk rá, hogy most is megjelenik valamelyik titokban meghívott fellépő, de ez most elmaradt (ugyan, a 100 Tagú Cigányzenekar, hagyjál már…).

Hirdetés

A szervezők elmondták viszont, hogy tanultak a tavalyi helyszínbővítés tapasztalataiból, hiszen a sétatéri színpad sikeres volt ugyan, de nem az igazi, hiányzott ugyanis a zöldövezet, a pihenésre alkalmas tér, ráadásul a közönségnek szaladgálnia kellett a Főtér és a Sétatér között. Idén ez másképp lesz: megmarad ugyan a sétatéri helyszín, de jóval inkább leválasztva a főtéri zsizsegésről: nagyon finom zenei stílusok váltják egymást a tavalyinál kisebb színpadon, gyerekprogramok, ejtőzés és lazítás várható a park fái között.

Ezenkívül persze ismét a szokott helyszíneken zajlanak majd az események: lesz színpad a Farkas-utcában, kézműves-, élelmiszer- és könyvesstandok, múzeumok sétánya, lacikonyhák, borutca a várfal tövében és megmarad találkozóhelynek a Szentegyház u. 4 szám belső udvara is. Meg a különféle előadások, könyvbemutatók, koncertek, városnéző séták, beszélgetések és a számtalan egyéb esemény, ami előtt vagy után az ember találkozhat rég (talán épp egy éve) nem látott ismerőseivel, korzózhat egyet borospohárral a kézben a nyári estében, vagy leül egy sörre-lángosra a Farkas utcában. Mert hát ezért is szeretjük a Kolozsvári Napokat.

Hirdetés