Lehullhat a lepel a SRI és a legfőbb ügyészség titkos paktumáról

Miután elviekben minden érintett fél hozzájárul a titkosítás feloldásához.
Hirdetés

Egyre közelebb állunk ahhoz, hogy nyilvánosságra kerüljön a legfőbb ügyészség és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) között megkötött titkos megállapodás. Az ügyészség szerint már csak a SRI jóváhagyásán múlik az ügy, a hírszerző szolgálatot ellenőrző parlamenti bizottság elnöke szerint viszont már ez is megvan.

A legfőbb ügyészség kedden eset jelentette be, hogy teljesültek a törvényes feltételek a 2009-ben kötött megállapodás titkosításának feloldására. Megjegyezték: várják a SRI véleményét, hogy szerintük feloldható-e a titkosítás.

Márpedig a jelek szerint a hírszerzés sem látja akadályát a dokumentum nyilvánosságra hozatalának: Claudiu Manda  a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság elnöke legalábbis ezt mondta a testület keddi ülését követően

„Tájékoztattam a bizottságot, ismét tárgyaltam a SRI igazgatójával. A helyzet elemzését követően arra a következtetésre jutott, hogy a megállapodás minden cikkelyének titkosítása feloldható és nyilvánosságra hozható. Tehát egyetlen olyan elem sincs, amibe ne egyeztek volna bele, így ma vagy legkésőbb holnap reggel a SRI átküldi a legfőbb ügyészségnek a titkosítás feloldására vonatkozó beleegyezését, majd kérni fogják az ügyészség beleegyezését is” – nyilatkozta Manda.

Megjegyezte, hogy a megállapodás a legfőbb ügyészség és a hírszerző szolgálat között jött létre, így az ügyészségnek is bele kell egyeznie, hogy feloldják a dokumentumok titkosítását. Miután viszont az ügyészség is közölte, hogy ennek nem látja akadályát, elvileg már csak idő kérdése, mikor tárják őket a nyilvánosság elé.

Hirdetés

Mint arról beszámoltunk, a SRI és az ügyészségek között megkötött megállapodások nyilvánosságra hozatalát Viorica Dăncilă miniszterelnök kérte. A miniszterelnök azért tartja fontosnak ezt a lépést, mert „hatalmas érdeklődés mutatkozik” bizonyos dolgok tisztázása iránt, amelyek befolyásolják Románia demokratikus államként való működését, amelyben az államhatalmi ágak egymástól függetlenül működnek. A miniszterelnök kérése a törvény azon előírásán alapszik, amely szerint tilos államtitoknak minősíteni olyan információkat, amelyek esetleges törvényszegést lepleznének.

A kormányfő kérése nyomán Tudorel Toader hivatalosan is felkérte a legfőbb ügyészséget a dokumentumok titkosságának feloldására.

Korábban az elnöki hivatal közleményben cáfolta azokat a sajtóban keringő információkat, amelyek szerint az államfő által elnökölt Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) határozatai alapján kötött az SRI titkos megállapodásokat különböző intézményekkel, köztük a korrupcióellenes ügyészséggel (DNA).
 

Hirdetés