Dehogynem pusztította a halakat a Láposban a bányavíz

Helyi horgászegyesület cáfolja a máramarosi prefektúra tegnapi állítását.
Hirdetés
Megállapították, hogy nem történt halpusztulás – ezzel közölte tegnap a máramarosi prefektúra, hogy bányavíz ömlött az erzsébetbányai Breiner tárnából a Lápos folyóba.
 
A hatósági közlést viszont cáfolják azok a fotók, amelyeket a Lápos szoros természetvédelmi területen sporthorgász egyesület tett közzé:
 
Halpusztulás a Lápos folyón
 
Tegnap fémércektől vörös színű bányavíz tört elő a Breiner tárnából, elborította részben Erzsébetbányát, majd a Lápos vizébe ömlött, és azt is megszínezte. Kedd délután a máramarosi prefektúra összeült a nagybányai REMIN bányavállalat és a Conversmin bányarehabilitációs vállalat képviselőivel, és arra jutottak, hogy biztonságossá kell tenni az Erzsébetbánya közvetlen közelében lévő Breiner tárnát. 
 
A megyei katasztrófaelhárítás a gazdasági minisztériumtól és a Conversmintől kér anyagi alapokat a tervek elkészítéséhez – közölte a prefektúra, valamint meghívta a minisztérium és a Conversmin képviselőit a megyébe, hogy megállapítsák, milyen intézkedésekkel lehet biztonságossá tenni a máramarosi bányák környékét.

Hirdetés