Újabb román szál a Facebook-botrányban

Egy volt román agrárminiszter fia Kenyában dolgozott a botrányban érintett cégnek, de váratlanul meghalt. Most felmerült a gyanú, hogy megmérgezték.
Hirdetés

Christopher Wylie, a Cambridge Analytica egykori kutatási igazgatója – aki elsőként tett közzé értesüléseket a Facebook-adatok gyűjtéséről és felhasználásáról – arról beszélt kedden a londoni alsóház illetékes bizottságának meghallgatásán, hogy tudomása szerint elődjét, a román állampolgárságú Dan Mureşant

azért ölték meg 2012-ben, mert nem sikerült teljesítenie a cég egyik politikai küldetését egy kenyai kampányban.

Dan Mureşan, aki a volt agrárminiszter, Ioan Avram Mureşan fia, 2012-ben halt meg egy nairobi hotelszobában, ahol azért tartózkodott, mert egy választási kampányon dolgozott. A vizsgálat akkor azt állapította meg, hogy halálát szívinfarktus okozta, de Christopher Wylie szerint megmérgezték, a rendőrséget pedig lefizették, hogy 24 óráig ne hatoljanak be a szobába, ahol meghalt. A román külügyminisztérium csak annyit közölt a román férfi halálát követően, hogy egy brit telekommunikációs cégnél dolgozott, de a kenyai sajtó megírta, hogy a cég neve Cambridge Analytica.

Christopher Wylie azt is mondta a mai meghallgatáson, hogy

az EU-referendumon más eredmény születhetett volna, ha nem történt volna csalás,

és a Cambridge Analytica társcége, az Aggregate IQ nem vállal szerepet a Brexit-tábor népszavazási győzelmében.

A bizottság a húsvéti parlamenti szünet utáni első héten ül össze újból. Az ülésre behívták Mark Zuckerberget, a Facebook alapító vezérigazgatóját, aki nem kíván megjelenni a meghallgatáson. Arról kérdezték volna, hogy a Cambridge Analytica brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég miként használhatott fel több tízmillió Facebook-profilt a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban.

Hirdetés

Zuckerberg a Facebook által kedden ismertetett válaszlevelében közölte: maga helyett vagy Mike Schroepfert, a cég technológiai vezetőjét, vagy Chris Cox termékfejlesztési ügyekben illetékes vezérigazgató-helyettest delegálná a meghallgatásra. Zuckerberg levele szerint ők azok, akik kellően széleskörű szakértelemmel tudnak válaszolni a londoni parlamenti bizottság kérdéseire.

Ez már a második romániai vonatkozása az ügynek. A héten egy brit politikai tanácsadó is megszólalt, akit állítólag a PSD 2016-os választási kampányához környékeztek meg.

Hirdetés