Három magyart is jelöltek a román Oscarra

Hogy kik ők? Egy nagyváradi „hangvágó”, egy budapesti zeneszerző, no meg a Nagy Oscarra jelölt magyar film.
Hirdetés

A Gopo-díjat lassan bevett szokássá vált román Oscar-díjnak nevezni. A XII. Gopo-gálára kedden este kerül sor a bukaresti nemzeti színházban. A zsűri összesen 84 mozgókép közül válogat: 23 nagyjátékfilm, 12 dokumentumfilm és 49 rövidfilm.

A jó hír az, hogy három magyar jelöltért is izgulhatunk kedd este. A legjobb hangért járó Gopo-díjért a nagyváradi Székely Tamás „hangvágó” is ringbe lép, a Nae Caranfil 6,9 a Richter-skálán című alkotásában nyújtott teljesítményéért. Székely Tamás 2016-ban Golden Reel-díjat kapott Nemes Jeles László Saul fia című (Oscar-díjas) filmjének hangjáért, de Gopo-díjra is jelölték már, 2010-ben, Peter Strickland Varga Katalin balladája című alkotásának hangjáért. Ja, a Varga Katalin kapcsán Ezüst Medve-díjat is kapott a 2009-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Anca Miruna Lăzărescu La drum cu tata (Úton, apával) című nagyjátékfilmjének zenéjét Darvas Ferenc és Răzvan Enciu szerezte. Az Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző is indul tehát a legjobb eredeti filmzene Gopo-díjáért. Darvas Ferenc olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Bereményi Géza (Eldorádó), Gyarmati Lívia (Szökés), Jeles András (Álombrigád), Hajdú Szabolcs (Fehér tenyér), Koltai Róbert (Megy a gőzös, Ámbár tanár úr).

A harmadik jelölt nem személy, hanem film. Enyedi Ildikó cannes-i nagydíjas és Oscar-jelölt filmje, a Testről és lélekről a legjobb európai filmnek járó díjért verseng.

A teljes jelöltlista itt megtekinthető.

Hirdetés