Annyira megrémült a pénzügyminiszter a februári hiánytól, hogy „túszul ejtette” az adóhivatal dolgozóit

Mert biztos valami hiba csúszhatott a számításokba.
Hirdetés

Közel hat milliárd lej – ennyivel nagyobbak voltak az államkassza kiadásai a bevételeknél februárban. A pénzügyminisztérium honlapján hétfőn közzétett februári mérleg szerint a bevételek közel 7,5 milliárd lejjel nagyobbak voltak, mint tavaly februárban, ám a kiadások szinte megduplázódtak 2017. februárhoz képest: a 13,29 milliárd lejes kiadások 5,8 milliárdos hiány jelentenek, ez pedig a GDP 0,59 százaléka. (Linkelnénk a doksit, de a pénzügyminisztérium honlapja hol működik, hol nem, mostanában inkább nem – de legalább minden bizonnyal rengeteg pénzbe került).

Ettől Eugen Teodorovici pénzügyminiszter annyira megrémült, hogy elrendelte: az adóhatóság (ANAF) vezető tisztviselői maradjanak benn hétfőn délután is a munkahelyükön, hogy ellenőrizzék a hasonlóan hatalmas költségvetési lyukkal fenyegető márciusi adatokat.

Ezt Gelu Diaconu, az ANAF korábbi vezetője írta ki Facebook-oldalára, ő egyértelműen a PSD-kormány pénzügyi reformjának tulajdonítja a mutatók romlását, különösen a bevételi odalon. Ennek része a közalkalmazotti bérek növekedése január 1-jétől, amelynek következtében a bérekkel kapcsolatos kiadások 18,8 százalékkal növekedtek.

A javakkal és szolgáltatásokkal kapcsolatos kiadások szintén nőttek 2017 februárjához képest, mégpedig 21,3 százalékkal. Az állami támogatások nem kevesebb, mint 138,8 százalékkal nőttek (ez nagyrészt a mezőgazdasági termelők támogatásának és a vasúti közlekedés szubvenciójának tulajdonítható).

A közel négyszer nagyobb fejlesztési kiadásokért javarészt a honvédelmi, katonai beszerzések a felelősek.

Hirdetés