Utcai összecsapások zajlottak Barcelonában Puigdemont őrizetbe vétele miatt (VIDEÓ)

A felháborodott katalánok a spanyol kormány főképviselőjének székhelye felé vették az utat, a rohamrendőrök ezt megakadályozták.
Hirdetés

Utcai összecsapások törtek ki vasárnap délután Katalónia fővárosában annak hírére, hogy a német hatóságok letartóztatták Carles Puigdemont menesztett katalán elnököt – jelentették a hírügynökségek.

Elsőként tüntetők ezrei gyűltek össze a belvárosban, és megpróbáltak a spanyol kormány katalóniai főképviselőjének a székhelyére menni, hogy hangot adjanak a tiltakozásuknak. A rendőrség az útjukat állta, mire a tüntetők egy része erővel próbált meg áttörni a sorfalon.

A dulakodás közben a rohamrendőrség botokkal verni kezdte a tömeget. A Catalan News beszámolója szerint közel kilencvenen megsérültek, négy személyt pedig őrizetbe vettek. Szombat éjjel már voltak hasonló összecsapások Barcelonában; akkor két tucatnyian sérültek meg.

Több katalán városban ugyancsak voltak tüntetések, Lleidában és Tarragonában is vltak utcai összecsapások, előbbi településen hat, utóbbin egy személy sérült meg. Gironában mintegy tízezren követelték Puigdemont szabadon bocsátását.

 

 

Puigdemont hétfőn jelenik meg az illetékes német bíróság előtt, amely dönteni fog a kiadatásáról. A spanyol legfelsőbb bíróság illetékes bírája 13 függetlenségpárti politikus ellen emelt vádat pénteken lázadásért, amelynek címén 30 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

Hirdetés

Ötöt közülük a bíró ismét előzetes letartóztatásba helyezett, köztük Jordi Turull katalán elnökjelöltet, aki arra készült, hogy szombaton egy második fordulóban megpróbálja megszerezni a katalán parlament támogatását elnökké választásához.

A katalán vezető október végén, leváltását követően hagyta el Spanyolországot, azóta Belgiumban tartózkodott önkéntes száműzetésben.

Szombaton finnországi látogatásáról készült visszatérni Belgiumba, amikor Németországban vasárnap elfogták.

Hirdetés