A bírák megint ki fognak bukni a Iordache-bizottságtól

Elképesztő felületességgel módosította a módosításokat – újabb pingpong meccs jön az alkotmánybírósággal.
Hirdetés
Egyelőre az ellenzék bukott ki az igazságügyi törvényeket ősztől módosítgató különbizottság mai munkájától, jóslatuk szerint hamarosan a bírák fognak kibukni.
 
A bírák tevékenységét, a bíróságok működését szabályozó törvények téli módosításainak egy részét alkotmányellenesnek találta az alkotmánybíróság, ezért februárban visszatértek a parlamentbe és az újra összeült Iordache-bizottságba. A bizottság azt állította, végrehajtotta a kért módosításokat, de az ellenzék ezzel egyáltalán nem értett egyet, és múlt héten óriási botrányba torkollt a legújabb módosítások áterőltetése a képviselőházon.
 
 
A törvényekről a szenátus szavaz ma délután döntő házként, de előtte, hétfő reggel még gyorsan összeült a Iordache-bizottság egy utolsó rund módosítás kedvéért. Az nem derült ki, hogy ha a képviselőházban a szociáldemokrata többség már megszavazta az alkotmánybíróság  által kért változtatásokat, akkor ma reggel még mit módosítottak a törvényeken. 
 
A PSD-ALDE kormánykoalíció tagjai ugyanis azt állítják, csak a talárosok által kifogásolt részeket módosították, az ellenzék viszont, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) rengeteg mindent kifogásol a ma délelőtti bizottsági munkából, és ismét arra készül, hogy tiltakozni fog a plénumbeli szavazás alatt, illetve hogy ismét megtámadja a plénum által megszavazott törvényeket az alkotmánybíróságon.
 
A Iordache-bizottság ma mindhárom törvény újbóli módosítását elfogadta úgy, hogy az USR szerint 
  • reggel, a munkálatok kezdésekor még nem jelentek meg a rendszerben az általuk benyújtott módosítások, se papíron, se képernyőn nem jelentek meg a különböző szövegváltozatok, amelyekről szavazni kellett volna;
  • más cikkelyeket is módosítottak, nem csak az alkotmánybíróság által kérteket;
  • más hangzott el a bizottságban, és más variáns jelent meg a bizottsági munkát lezáró jelentésben;
  • és a plénumban még a kormánypárti de kiszámíthatatlan Șerban Nicolae szenátor is új javaslatokat fogadtathat el.
 
A PNL azt kifogásolja, hogy
  • a most elfogadott módosítások egy része szembemegy korábbi alkotmánybírógási döntésekkel;
  • a talárosok által homályosnak, túl általánosnak talált részeket most sem sikerült elfogadható módon konkretizálni és tisztázni;
  • új pontokat vezettek be a törvénybe,
  • és ez elegendő ahhoz, hogy a törvénymódosításokat újból megtámadják az alkotmánybíróságon.
Ioan Cupşa liberális honatya is azt nyilatkozta, hogy reggel tízkor még nem kapták kézhez a módosítási javaslatokat, az ülés pedig fölös sietséggel és felszínességgel zajlott le. Az egyik pont például, amit a talárosok kifogásoltak, az a bírák felelősségrevonásának mikéntje, amely nem lett átláthatóbb, de az új szöveg az Igazságügyi Felügyeletnek csak tanácsadási jogot ad, de a vizsgálatba bevonná még a pénzügyminisztériumot is, amelynek se személyzete, se kompetenciája vizsgálni a bírói rosszhiszeműséget vagy súlyos hanyagságot.

Hirdetés