Ma van a Föld Órája: tiszteljük meg!

Kapcsoljuk le a világítást. Közben azért vigyázzunk egymásra.
Hirdetés

A Föld Órája nevű akciót első alkalommal 2007-ben szervezte a World Wide Fund (WWF) az ausztráliai Sydney városában. Az akció – melynek során a résztvevők egy órára kikapcsolták a világítást – célja az volt, hogy tudatosítsa az emberekben a klímaváltozás okozta problémákat. És olyan sikeresnek bizonyult, hogy pár év alatt minden idők legjelentősebb önkéntes környezetvédelmi megmozdulásává vált, legalábbis a WWF szerint. Románia 2009-ben állt be a sorba.

Az akció minden év márciusának utolsó szombatján zajlik, és a résztvevő országok, települések, vállalatok, intézmények, emberek este fél kilenckor kikapcsolják a világítást, egy kerek órára. Idén 180 ország és több mint 7000 város vesz részt a megmozduláson. Romániából 25 város – köztük Arad, Brassó, Beszterce, Nagyvárad, Szatmár, Nagyszeben, Segesvár, Torda – jelezte, hogy valamilyen rendezvénnyel (például biciklitúra, szabadtéri koncertek) részt vesznek az akcióban.

A román állami intézmények is követik a hagyományt: szépen lekapcsolják a villanyokat a Viktória-palotában (a kormány épülete), a Cotroceni-palotában (az államelnöki hivatal), a Nép Házában (a parlament épülete), a külügyminisztérium és a külügyi missziók épületeiben. A parlament épülete külön kiemelendő, ugyanis a Pentagon után a világ legnagyobb közszolgálati épülete épületéről van szó, amely annyi áramot fogyaszt egy óra alatt, mint egy 20 000 lakosú város.

Nos, aki csatlakozni akar az akcióhoz, ragadja meg a legközelebbi villanykapcsolót szombat este fél kilenckor, és kattintsa le.

Hirdetés