Egy órával öregebbek leszünk a szombatról vasárnapra virradó éjszakán

Átállunk ugyanis a nyári időszámításra. De nem kell aggódni. Októberben ismét megfiatalodunk.
Hirdetés

Románia (is) áttér a nyári időszámításra. Egészen pontosan a március 24-éről 25-ére (szombatról vasárnapra) virradó éjszakán. Még pontosabban: éjjel három órakor hirtelen négy óra lesz.

Ennek többek közt az a következménye, hogy a március 25-i vasárnap az idei év legrövidebb napja lesz: gyakorlatilag 23 órából áll. Továbbá: október 28-ig Romániában három óra lesz a különbség a greenwichi középidőhöz (GMT) képest. Továbbá: előfordulhat, hogy érzékenyebbek, fáradékonyabbak, ingerlékenyebbek leszünk a következő pár napban, az „időugrásnak” köszönhetően. De nem kell aggódni, csak rövid ideig tart

A vonatok viszont nem reagálnak érzékenyen a váltásra. A CFR illetékesei bejelentették: semmiféle változás nincs a menetrendekben.

Persze attól még sokakat idegesít ez az évente ismétlődő cirkusz az idővel, amelyet annak idején azzal indokoltak, hogy az „ugrás” következtében a földlakók több természetes fényhez jutnak.

De, miként az idő, a világ is változik. Az európai parlamentben zajlik egy vita arról, hogy talán jobb lenne, ha abbahagynánk az idővel való zsonglőrködést, mert nem „hoz annyit a konyhára”, mint amennyi macerával jár.

Hirdetés

Romániában idén márciusban nyújtottak be a parlamentbe egy törvényjavaslatot, amely megszüntetné az átállási macerát. Amíg azonban a derék képviselők, szakemberek, döntnökök és törvényhozók alaposan körüljárják a témát, minden marad a régiben.

Tehát, holnaptól átmenetileg kicsit öregebben folytatjuk. És remélhetőleg bölcsebben is.

Hirdetés