Lelőtték a túszejtő férfit az áruházba behatoló rendőrök

A dél-franciaországi terrortámadásban hárman vesztették életüket.
Hirdetés

Frissítés: 
La Dépeche du Midi című regionális lap értesülése szerint a támadó egy 26 éves, marokkói származású férfi, aki szerepel a francia titkosszolgálatok nyilvántartásában. A szupermarket parkolójában álló gépkocsijának rendszámtáblája alapján tudták azonosítani a hatóságok.
Helyi idő szerint fél 3 körül a rendőrség behatolt a szupermarketbe, és lelőtte a támadót.
A belügyminiszter megerősítette, hogy két ember vesztette életét, a sajtó azonban úgy tudja, van egy harmadik áldozat is. 
Nem hivatalos források szerint mintegy 17 sérült van. 

Túszokat ejtett péntek délelőtt egy fegyveres egy szupermarketben a dél-franciaországi Carcassone-tól keletre található Trebes településen – jelentette a BFM francia hírtelevízió. Aude megye prefektúrája a Twitteren megerősítette, hogy „rendőrségi akció van folyamatban” Trebes-nél. A támadásnak legalább egy halottja is van, a szupermarket egyik alkalmazottja. A város polgármestere és rendőrség egy másik lehetséges áldozatról is tájékoztattak.

 

A túszejtés délelőtt 11 órakor történt, szemtanúk több lövést is hallottak. A csendőrség tájékoztatása szerint egy szemtanú azt mondta, hogy amikor a támadó bement az üzletbe, azt kiáltotta, hogy „Allah akbar”. A vásárlók és a személyzet egy részének sikerült rögtön a túszejtés kezdetén kimenekülniük. Elmondásuk alapján a férfi a szíriai légicsapásokat emlegette, és a 2015-ös párizsi merényletet elkövető Szalah Abdeslam szabadon engedését követelte.

A csendőrség lezárta a környéket. Fotó forrása: Reuters

A hírtelevízió értesülése szerint a fegyveres a túszejtést megelőzően egy gépkocsiból rálőtt négy rendőrre, akik egy közeli terepen futottak. Az egyik rendőr a vállán könnyebben megsebesült. A támadó a lövöldözés után ment be a Super U szupermarketlánc egyik üzletébe.

A két eset közötti összefüggés még nem világos.

A BFM úgy értesült a párizsi ügyészségtől, hogy a férfi azt mondta: az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében lép fel. A szentanúk elmondása szerint egy lőfegyver, egy kés és gránátok voltak a támadónál.

Hirdetés

Édouard Philippe miniszterelnök súlyosnak nevezte a helyzetet, és elindult a helyszínre. Jelenleg mintegy 200-300 csendőr tartózkodik ott.

A párizsi ügyészség terrorcselekményként kezeli az ügyet.

A belügyminisztérium azt kérte a sajtó munkatartásaitól, hogy egyelőre ne menjenek a helyszín közelébe, és ne zavarják a rendőri erők fellépését, illetve ne tegyenek közzé olyan „szóbeszédeket”, amelyek megzavarhatják a tájékoztatást. A tárca jelezte, hogy a Twitteren folyamatosan tájékoztat a rendőri beavatkozás fejleményeiről.

Emmanuel Macron Angela Merkel német kancellárral tartott közös brüsszeli sajtótájékoztatóján támogatásáról biztosította a Carcassonne melletti Trebes település szupermarketjében elkövetett túszejtés áldozatait.

A párizsi ügyészség bejelentette, hogy a terrorellenes hivatalt vezető ügyész személyesen utazik Dél-Franciaországba a szupermarketben történtek feltárására. A nyomozáshoz közel álló, nevének elhallgatását kérő forrás a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy egy 45 éves alezredes felajánlotta, hogy helyet cserél az egyik tússzal. 

Franciaországban a 2015 januárban, a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás óta legmagasabb szintű a terrorkészültség, mintegy 100 ezer csendőr, rendőr és katona teljesít szolgálatot a köztereken, pályaudvarokon, repülőtereken.
Az elmúlt három évben 241-en vesztették életüket iszlamista merényletekben, amelyeknek nagyon gyakran a rendőrök és a katonák a célpontjai. A 2015. november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényleteket követően rendkívüli állapotot hirdetett ki a kormány, és ezt a parlament hatszor meghosszabbította. A rendkívüli állapotot 2017. november 1-én feloldották, de a rendőrség állandó jelleggel megkapta az új terrorelhárítási törvény kereteiben a rendkívüli állapot idején rendelkezésére álló jogkörök nagy részét.

 

Hirdetés