Nem kell hüledezni a narancssárga havon

A meteorológusok szerint elég gyakori a szaharai por Romániában. Most látszik is.
Hirdetés

Narancssárga színű hó esett az elmúlt órákban Galac és Tulcea megye területén. A jelenséget az Afrikából a Fekete-tenger térségébe érkező hideg légáramlattal magyarázzák a szakemberek, és állítják, ez gyakoribb, mint ahogy mi látjuk.

A ma reggeli csapadék összevegyült az Észak-Afrikából érkező légtömeggel, amely az afrikai kontinens északi régióiból származó porszemcséket tartalmaz, és mivel a csapadék hó volt, a narancssárga árnyalat jól látszott a felszínén. A kezdetben hó, majd eső formájában lehulló csapadék gyakorlatilag kimosta a szemcséket a légkörből. 

A mediterrán ciklon, amely idehordta a szaharai poros légtömeget, kelet felé tart, Romániában nem színezi már a havat. Pár nappal korábban ez a légtömeg homokvihar formájában Kréta szigetét festette át narancssárgára. Romániát ennek a légtömegnek a széle kapta el, és a meteorológusok szerint nem okozott sokkal intenzívebb elszíneződést, mint a hazai nagyvárosok egyébként is szennyezett levegője a lerakódó havon – írja a Mediafax hírügynökség.

Mi több, szaharai eredetű porszemcsék szinte állandóan jelen vannak a Románia feletti légtömegekben, csak olyan alacsony koncentrációban, hogy nem lehet megkülönböztetni a helyi eredetű szennyezettségtől, jelentette ki az Országos Meteorológiai Hatóság szakértője. Rendszeresen és magas koncentrációban általában Olaszország déli részén érzékelhető.

Hirdetés