Nem hagyják államosítani a tankönyvkiadást

Alkotmánybíróságon támadják meg a készülő állami monopóliumot.
Hirdetés

Az alkotmánybíróságon támadja meg a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) azt a kormányrendeletet, amely részvénytársasággá alakítja a Didaktikai és Pedagógiai Könyvkiadót, és rábízza az összes kötelező tárgy tankönyvének kiadását.

Azzal, hogy a parlament elfogadta ezt a tervezetet, „megsértette a konkurenciális mechanizmusokat és a gazdasági piac működési elvét” – áll a két párt keddi közleményében.

„Az oktatási minisztérium a Didaktikai és Pedagógiai Könyvkiadó Rt. létrehozásával akarja megoldani a tankönyvek kérdését, amely kidolgozza, kiadja és kinyomtatja az összes tankönyvet, ám ezzel mindössze saját alkalmatlanságát próbálja palástolni. Ezzel megszünteti az egészséges versenyszellemet, és aláás egy 15 millió eurós piacot. (…) Az intézkedés egységesíti (…) és ideológiai ellenőrzés alá vonja az oktatást” – kifogásolja az USR.

Az idézett forrás szerint a tanügyminisztérium dacol a versenyhivatal és a törvényhozási tanács véleményével, amely szerint az intézkedésnek versenyellenes hatása lesz.

Azt a tankönyvkiadók is elismerik, hogy az elmúlt tíz évben káosz jellemezte a tankönyvkiadást, és egyesek szerint a központosítás megoldást jelenthet a piaci alapon nem finanszírozható kisebbségi tankönyvek kiadására.

Hirdetés