Azt hiszi, 2018 a nagy román egyesülés centenáriumi éve?

Akkor hatalmasat téved. A tervezők matematikája szerint az évforduló öt évig tart.
Hirdetés

Vagyis idén elkezdődik, és 2023-ban ér véget. George Ivașcu művelődési és nemzeti identitási miniszter ezzel indokolta többek között azt is, hogy miért törölték a centenáriumi projektek egy részét. A miniszter szerint tévednek, akik úgy gondolják, a centenárium december 1-én kezdődik, és december 31-én fejeződik be. Ivașcu úr stratégiája szerint a történelmi eseményre emlékező projekteknek 2023-ig kell tartaniuk, ugyanis 1923-ban írták alá Románia alkotmányát. Valamiért ez a gondolatmenet számunkra átlátszó mentegetőzésnek tűnik, amiért a centenáriumi projektek a béka feneke alatt vannak.

Az említett stratégiai időszak 2018. március 27-én kezdődik, és ha így tekintünk a centenáriumra, akkor máris van idő a legkülönbözőbb befektetésekre. Egy rövid centenáriumi időszak nem lenne elég a megvalósíthatósági tanulmányok elvégzésére, az emlékházak javítási munkálatairól már nem is beszélve.

A centenárium stratégia másik nagy problémája a miniszter szerint az, hogy sokukból hiányzik a vezérelv, a koncepció. A törölt programok közül Ivașcu olyanokat említett, mint egy könyv kiadása, amely azon betegségek leírását tartalmazzak, amelyek az ország egy adott megyéjében az utóbbi száz év alatt előfordultak, vagy egy focibajnokság, amelyen a megye minden labdarúgó csapata részt vesz. Ezen a ponton teljes mértékben egyetértünk a miniszterrel. Bár, azért az a betegséges könyv tényleg hiánypótló lett volna.

És ha már a kultúráról esett szó, a miniszter úr elmondta azt is, hogy óriásit csalódott a művelődési minisztériumban. Ez a hely szerinte a legkulturálatlanabb minisztérium, ahol valaha járt. A lelkesedés, amellyel az épület falai között találkozott, nagyjából egyenlő a nullával. Ezek után nem mernénk nagyobb összeget feltenni arra, hogy George Ivașcu úr sokáig a művelődési és nemzeti identitási minisztérium élén marad.

Hirdetés