Nagy magyar filmrendezők előtt tiszteleg a TIFF

Mészáros Mártát és Szabó Istvánt életműdíjjal tüntetik ki az erdélyi filmfesztiválon.
Hirdetés

Két magyar díszmeghívottja is lesz az idei, május 25. és június 3. között rendezendő Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválnak (TIFF): a kolozsvári szemlén életműdíjjal jutalmazzák a magyar filmművészet két óriását, Mészáros Mártát és Szabó Istvánt – adja hírül a fesztivál honlapja.

Szabó István, mint köztudott, először nyert magyar rendezőként Oscar-díjat, 1981-ben a Mephisto című filmjével. Szabó a TIFF 3×3 nevű (egy-egy rendezőtől három alkotást bemutató) szekciójának egyik kiválasztott alkotója is lesz idén, a már említett Oscar-díjas filmje mellett az Apa és a Redl ezredes című filmjeit fogják levetíteni Kolozsváron.

A fesztivál magyar napjának másik díszmeghívottja, Mészáros Márta legújabb filmjét, az Aurora Borealis – Északi fény című alkotást hozza el Kolozsvárra: a filmnek a TIFF-en lesz a romániai bemutatója.

 

 

Hirdetés

A TIFF programjában szerepel több friss magyar film is: bemutatják Szász János A hentes, a kurva és a félszemű, Gárdos Éva Budapest Noir, Török Ferenc 1945, Bogdán Árpád Genezis, valamint Politzer Péter Férfikor című munkáját is.

„Az utóbbi évek legimpozánsabb magyar delegációját sikerült meghívni a TIFF idei kiadására” – nyilatkozta a válogatással kapcsolatban Zágoni Bálint, a TIFF magyar napjának kurátora.
 

Hirdetés