Vezető pozíciót szerzett a PSD-ben a kormányfő

Viorica Dăncilă eddig csak a szociáldemokraták nőszervezetét vezette, és Brüsszelből hozta haza Dragnea a kormány élére. Mától hivatalosan is a pártelnök jobbkeze.
Hirdetés
Rendkívüli kongresszuson választotta a Bukarestben kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnökévé szombaton Viorica Dăncilă miniszterelnököt. A párt nőszervezetét vezető, a román belpolitikában korábban ismeretlennek számító volt EP-képviselő Liviu Dragnea pártelnök javaslatára kapott kormányalakítási megbízatást, és a PSD második legfontosabb, ügyvezető elnöki tisztségének megszerzésében is Dragnea nyílt támogatását élvezte.
 
A kongresszuson új alelnököket és programdokumentumokat is megszavaztak a küldöttek. A pártelnököt nem érintette a tisztújítás: őt a PSD-tagság közvetlen szavazáson választotta meg, és az alapszabály szerint csak közvetlen szavazással válthatnák le.
 
A román sajtó azt feltételezte, hogy – a korrupciós bűnvádi eljárásai miatt támadások kereszttüzében álló – Dragnea azért hívta váratlanul össze a PSD kongresszusát, hogy saját személyéről is bizalmi szavazást kérjen, de egy formális voksolást a pártszabály nem tett lehetővé.
 

A rendezvény azonban így is alkalmasnak bizonyult a pártvezető támogatottságának demonstrálására.

Dragnea egyrészt terjedelmes beszéde végén közfelkiáltással kapott támogatást ahhoz, hogy az általa javasolt gazdasági programot és az igazságügyi reformot pártelnökként vigye végig. Másfelől Dragneának sikerült a pártvezetés második vonalába is leghűségesebb embereit juttatnia, a küldöttek pedig az általa támogatott programdokumentumokat is megszavazták.
 
A PSD kongresszusa határozatban rögzítette, hogy nemzeti megállapodást kezdeményez az ország 2040-ig tartó fejlesztési stratégájáról, a kultúráról, nemi egyenlőségről, az euró 2024-ig történő bevezetéséről és a jövő évi uniós elnöksége legfontosabb célkitűzéseiről. Ezt a hazai sajtó már
 

Dragnea államelnökjelölti bejelentkezéseként értelmezte.

Dragnea javaslatára a párt élén az ország mind a nyolc fejlesztési régióját ezentúl két-két alelnök – egy férfi és egy nő – képviseli. Az 50%-os női kvóta miatt a párt több ismert politikusának is félre kellett állnia, ami az érintettek és híveik elégedetlenségét váltotta ki.
 
Az ügyvezető elnöki tisztségnél Dăncilának, aki csaknem 2900 voksot kapott, két ellenfele is volt. Ecaterina Andronescu volt oktatási és Nicolae Bănicioiu volt egészségügyi miniszterre is leadtak mintegy 540, illetve 300 szavazatot, annak ellenére, hogy bejelentették visszalépésüket, miután a szervezők nem tették lehetővé, hogy még a voksolás kezdete előtt felszólaljanak.
Hirdetés