Megtrollkodták a PSD kongresszusát

Vezérkart választ a kormánypárt, Viorica Dăncilă izgul, a civilek beintenek. VIDEÓval.
Hirdetés
„Ha a maffiát választjátok, elveszítitek Romániát” – üzeni pár tucat tüntető hatalmas fehér betűkkel a bukaresti Sala Palatului előtt az épületnél gyülekező szociáldemokrata küldötteknek. A Szociáldemokrata Párt (PSD) ugyanis ma kongresszust tart, ahol új ügyvezető elnököt, új pártfőtitkárt és új alelnököket is választ. A Declic kampánycsapata pedig tett róla, hogy az üzenet videó formájában terjedjen a Facebookon is. A csendőrök három személyt csendháborítás miatt állítottak elő.
 
„Ugyanúgy izgulok, mint mindenki más. Nem tudhatom, hogy visszalép-e valaki. A területi szervezetektől érkező kollégák fognak dönteni” – nyilatkozta a PSD ügyvezető elnöki tisztségére pályázó Viorica Dăncilă miniszterelnök. Arra a kérdésre, hogy miért gondolta meg magát, és jelentkezett az ügyvezetői elnöki tisztségre, a miniszterelnök azt felelte, hogy sok kollégája bíztatta erre.
 
„Amikor önökkel beszéltem, és ezt nyilatkoztam (hogy nem fog jelentkezni a párt ügyvezető elnöki tisztségére – szerk.megj.), tényleg azt hittem. Sok telefonhívást kaptam, a nőszervezeti kolléganőim bíztattak, hogy jelentkezzek, sok férfi kollégám is felhívott, és Bukarest főpolgármestere is engem támogat – ezek a szempontok vezéreltek döntésem meghozatalakor. Azt láttam, hogy sokan megbíznak bennem, és nem akartam cserben hagyni őket” – magyarázta a kormányfő.
 
A romániai belpolitika az elmúlt egy-két hétben nagyjából arról szólt, a PSD melyik erős embere melyik vezető pozíciót célozza meg a mai rendkívüli kongresszuson. A végrehajtó bizottság pénteki ülésén minden jelölést jóváhagytak, azokét is, akiknek jelölti iratcsomója még nem volt teljes.
 
A pártelnöki tisztségről ezen a kongresszuson nem fognak szavazni, Liviu Dragnea vezetését nem kérdőjelezik meg. Az ügyvezető elnöki posztra hármnan jelentkeztek be: Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu és Nicolae Bănicioiu, a PSD főtitkára Marian Neacşu és Codrin Ştefănescu szeretne lenni. A pártban a területi alelnöki pozíciókra is új választást írtak ki.

Hirdetés