Tudta, hogy a romániai az egyik legnagylelkűbb kisebbségpolitika?

Mi sem. De Bukarest továbbra is ezt, a tényekkel igencsak nagyvonalúan bánó állítást szajkózza.
Hirdetés

A románoknak hatékonyabban kellene kommunikálniuk, hogy milyen megoldásokat alkalmaznak a nemzeti kisebbségek ügyében. Ezek a megoldások „a leghaladóbbak és legnagylelkűbbek közé tartoznak az unióban”- állítottaVictor Boştinaru szociáldemokrata európai parlamenti képviselő kedden Brüsszelben.

Boştinaru Elena Valenciano spanyol képviselővel együtt Az európai projekt lehetőségei és kihívásai címmel szervezett konferenciát Brüsszelben.

„A konferencia következtetései közé tartozik, hogy a szubszidiaritás elvét kell alkalmaznunk, ami a nemzeti kisebbségek ügyét illeti. (…) Európának bátorítani kell, ahol szükséges, a párbeszédet a többség és kisebbség között, olyan törvények meghozatalát, amelyek bevonják a kisebbségeket a politikai döntéshozatalba, és a kisebbségekre vonatkozó európai egyezmények alkalmazását. Elejét kell venni minden túlzásnak, nacionalista és szélsőséges kísértésnek, amelyek kihasználni látszanak ezt az üzenetet, és nekünk, románoknak, hatékonyabban kellene kommunikálnunk a mi megoldásainkról, amelyek – esetleges hibáikkal együtt – a leghaladóbbak és a legnagylelkűbbek közé tartoznak az unióban. Románia az egyetlen ország, amelynek kisebbségi elnöke van – erre nincs precedens az Európai Unió történelmében” – jelentette ki Boştinaru a konferencia végén.

Hirdetés