Kijev: Moszkván kell számon kérni a kárpátaljai magyarellenes támadásokat

Az ukrán külügyminiszter szerint megvédik a magyarokat az orosz titkosszolgálat mesterkedéseitől.
Hirdetés

Moszkvához, a Kremlhez és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálathoz (FSZB) forduljon az, aki azt bizonygatja, hogy Ukrajnában magyarellenes hangulat uralkodik, sőt magyarellenes kampány zajlik – jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter hétfőn Kijevben, azon a sajtótájékoztatón, amelyet finn kollégájával, Timo Soini miniszterrel közösen tartott.

Klimkin szavai szerint „tökéletesen világossá” vált, hogy az ungvári KMKSZ-székház ellen múlt héten elkövetett robbantásos merénylet felbujtója a hivatalosan Moldovához tartozó, egyetlen ENSZ-tagállam által el nem ismert, szakadár Dnyeszter menti Köztársaságba menekült, olyan területre, amelyet „százszázalékosan az FSZB tart ellenőrzése alatt”.

Az ukrán diplomácia vezetője kifejezte meggyőződését, hogy Moszkva nem fog felhagyni Kárpátalján a helyzet destabilizálásával. „Ennek következetesen ellen kell állnunk” – hangsúlyozta. Kifejtette, hogy a későbbi destabilizációs törekvések megakadályozása érdekében a külügyminisztérium rendszeres konzultációkat folytat a belügyi tárcával és az Ukrán Biztonsági Szolgálattal (SZBU).

„Megállapodtunk abban, hogy megerősítjük ottani (kárpátaljai) jelenlétünket. Nem hagyjuk, hogy fenyegessék a magyarokat” – szögezte le a külügyminiszter.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári központi irodáját február 4-én felgyújtották, majd február 27-én pokolgépes támadást követtek el ellene. Az ukrán rendőrség vasárnap bejelentette, hogy mindkét támadást felderítette, a tetteseket elfogták, a támadások külföldi szervezője ellen pedig elfogatóparancsot adtak ki. A múlt heti, nagy erejű robbanás következtében jelentős részben kiégett a magyar szervezet irodájának három földszinti helyisége.

Hirdetés