Több mint ezer iskolában bojkottálják a tanárok a képességfelmérő próbavizsgáját

Mivel a kormány nem is válaszolt a követeléseikre.
Hirdetés

1100 tanintézményben bojkottálják a pedagógusok a nyolcadikosok országos képességfelmérőjének hétfőn kezdődő próbavizsgáját – közölte a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI). Az érdekvédelmi szervezet azt követően döntött így, hogy sem a kormány, sem a parlament két házának elnöke nem válaszolt a követeléseiket tartalmazó beadványra.

Az ország 28 megyéjének 1100 oktatási intézményében döntöttek úgy a szakszervezeti tagok, hogy nem vesznek részt a nyolcadikosok országos képességfelmérőjének hétfőtől szerdáig zajló próbavizsgáján. A FSLI közleménye értelmében a kezdeményezést az érdekvédelem országos vezetősége és a szülői egyesületek országos szövetsége is támogatja.

A FSLI többek között azt kéri a kormányhoz és a két házelnökhöz intézett beadványában, hogy mondjanak le a kilátásba helyezett iskola-összevonásokról, a leépítésekről és bizonyos pótlékok megszüntetéséről, valamint hogy növeljék az úgynevezett fejpénz összegét. Amiatt is elégedetlen a szakszervezet, hogy a 2017/153-as kerettörvény értelmében – amely megszabja, hogy a legkisebb és a legnagyobb fizetés aránya 1 a 12-höz – a pedagógusok 1,64 és 2,76 közötti szorzóval a bértábla alsó harmadában foglalnak helyet.

Az érdekvédelmi szervezet azt is kilátásba helyezte, hogy a március 19-e és 22-e között zajló próbaérettségit is bojkottálni fogja.

A minisztérium vasárnap felhívást intézett a pedagógusokhoz, hogy a tanulók érdekében tegyenek le az országos képességfelmérő bojkottjához hasonló „radikális” kezdeményezésekről.

Hirdetés

„A bojkott nem megoldás. Felhívást intézünk a pedagógusokhoz, akik 2018. március 1-jétől 20 százalékos béremelésben részesültek, hogy ne kezdeményezzenek olyan lépéseket, amelyek kihatással lennének a tanulókra. Első próbavizsgájuk előtt állnak, erős érzelmi hatást gyakorolna ez rájuk” – áll a szaktárca közleményében.

A minisztérium ugyanakkor emlékezteti a szakszervezeteket, hogy folyamatban van a kollektív munkaszerződés újratárgyalása, és a szerződés értelmében az érdekvédelmi szervezeteket vállalták, hogy ez idő alatt nem kezdeményeznek munkakonfliktust. A tárca illetékesei állandó kapcsolatban állnak a szakszervezeti vezetőkkel, és minden döntést a velük való egyeztetés nyomán hoznak meg – mutat még rá a közlemény.

Hirdetés