Románia korvetteket épít és 6400 állást hirdet a hadseregben

Többek között erre megy el a GDP honvédelemre fordítandó két százaléka.
Hirdetés
Elkezdték a négy multifunkcionális korvett építésének procedúráját – jelentette be pénteken Besztercén Mihai Fifor védelmi miniszter. „Alapkitétel volt, hogy ezeket – technológia-átadással – romániai hajóépítő telepen kell megépíteni, majd következik a haditengerészet két fregattjának korszerűsítése” – nyilatkozta Fifor.
 
A miniszter szerint a procedúrát közzétették a Romtehnica honlapján. Fifor hangsúlyozta: a britektől vásárolt fregattok korszerűsítésére szintén romániai hajóépítő telepen kerül sor, hogy „a védelemre fordított 2 százalékból minél többet visszaforgassunk a román gazdaságba”.
 
Ugyanakkor 6400 befagyasztott állás betöltését is meghirdette a miniszter, hamarosan indul a rekrutáció. Katonák, altisztek és tisztek mellett 400 orvost és 50 pszichológust is szerződtetni akarnak a hadseregbe, akiknek ugyanakkora fizetést adnak, mint a civil kórházakban. A gyors munkaerőfelvételt az indokolja, hogy tavaly mintegy 8000 ember hagyta ott a román hadsereget, de a miniszter tisztában van vele, hogy nem fogják tudni egyetlen évben pótolni őket, ráadásul a szakképzés és a kiképzés is időbe kerül.
 
Újraindítanák az önkéntestoborzó programot is, miután kiértékelték, miért nem sikerült már tavaly gyakorlatba ültetni.
 
A védelmi miniszter munkalátogatást tett pénteken a besztercei 81-es gépesített dandárnál, amely kötelékéből 470 katonát júliusban Afganisztánba vezényelnek. Mihai Fifor kíséretében volt Ovidiu Uifăleanu vezérőrnagy, a szárazföldi erők vezérkari főnöke, és Virgil Ovidiu Pop dandártábornok, a 4-es gyalogos hadosztály parancsnoka. 

Hirdetés