Badacsony is egyesülni akar Moldovával

Nem a Balaton menti hegy, hanem Iuliu Maniu szülőfaluja Szilágy megyében.
Hirdetés

Szolidarizál a Romániával történő egyesülést megszavazó moldovai településekkel, ezért egyesülési nyilatkozatot fogadott el Szilágybadacsony falu „közgyűlése”, bármit is jelentsen ez utóbbi. Jogilag ugyanis a Szilágysomlyó közeli falunak nincs saját közigazgatása, Szilágyperecsenhez tartozik, és a badacsonyi görögkatolikus pap, Cristian Borz is megjegyezte, hogy a dokumentum semmilyen jogi relevanciával nem bír.

Badacsonyban született Iuliu Maniu jogász, politikus, a Román Nemzeti Párt képviselője a magyar országgyűlésben, az 1918-as gyulafehérvári nemzetgyűlés egyik főszervezője, a másnap megalakult Erdélyi Kormányzótanács elnöke, később Románia miniszterelnöke 1928-30 között. 

A faluban található Maniu emlékháza, és a politikus emlékét azzal is ápolják, hogy Szilágy megyében ez az első település, amely válaszolt Vasile Gil bukaresti ügyvéd felhívására, és szolidaritási gesztust gyakorolt afelé a 60 moldovai település és polgármester felé, akik kinyilvánították centenáriumi egyesülési szándékukat Romániával.

A badacsonyi egyesülési nyilatkozat szerint a mai generáció nem ünnepelheti a centenáriumot azok a területek nélkül, amelyek egyesülését kimondta az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozat, és morális kötelessége azokért az ideálokért harcolni, amelyekért a korábbi generációk tagjai akár életüket is adták. 

Hirdetés