EB-alelnök Bukarestben: az Isten szerelmére, ne menjetek rossz irányba!

Mindenkivel találkozott és jól megmondta a véleményét az igazságügyi reformról.
Hirdetés

Románia oly sokat elért az utóbbi húsz évben – és főleg az uniós csatlakozása óta eltelt tizenegy év során – az igazságszolgáltatás függetlensége terén, hogy kár lenne most letérnie az útról –

„olyan, mintha lefutottak volna egy maratont és már csak az utolsó száz méter van hátra. Azt mondom: szaladjanak tovább, de a cél felé, az Isten szerelmére, ne a rossz irányba!”

– összegzett csütörtöki bukaresti sajtótájékoztatóján Frans Timmermans.

Az Európai Bizottság első alelnöke alig pár nappal az után érkezett munkalátogatásra, hogy Tudorel Toader igazságügyi miniszter javasolta Laura Codruţa Kövesi DNA-főügyész menesztését.

Timmermans gyakorlatilag mindenkivel találkozott, aki számít a romániai igazságügy területén: Kövesin kívül Klaus Iohannis államfővel, Viorica Dăncilă kormányfővel, Liviu Dragnea és Călin Popecu Tăriceanu házelnökökkel, Tudorel Toaderrel, de még Florin Iordachéval is, aki nem csak az egy évvel korábban elfogadott majd az utca nyomására visszaont híres 13-as kormányrendelet szerzője, hanem az igazságügyi törvények módosításával megbízott parlamenti különbizottság elnöke is.

Hirdetés

Frans Timmermans fontosabb kijelentései:

Az EB nagyon jól ismeri a romániai helyzetet, a bukaresti képviselet jó munkát végez, hiába vádolja Liviu Dragnea a képviselet vezetőjét, Angela Cristeát, hogy hazudik.

Az EB-nek az a véleménye, hogy nincs semmi gond a romániai igazságüggyel, sem a hatalmi ágak szétválasztásával, Románia büszke lehet az igazságszolgáltatására.

A romániai igazságszolgáltatás független, most azért működünk együtt, hogy a korrupcióellenes harc megfordíthatatlan legyen.

A Kövesi leváltására vonatkozó javaslat kapcsán: az ügyészek és a bírák tevékenységét nem a politikusoknak, hanem az ügyészeknek és a bíráknak kell ellenőrizniük.

Az EB csak úgy zárhatja le 2019 végéig az igazságügyre vonatkozó együttműködési és ellenőrzési mechanizmust, ha Románia nem tér le az eddigi útvonalról, ellenkező esetben 2019 után is folytatódhat az ellenőrzés, mivel ennek nincs határideje.

Romániának együtt kell működnie az illetékes európai intézményekkel, a GRECO-val, a Veencei Bizottsággal, ahol „ragyogó elmék” dolgoznak, és az EB-vel, amely rendelkezik a szükséges szakértelemmel és hozzáértéssel ezen a területen.

Amikor a romániai igazságügyről beszél, nem számít, hogy ő maga is ugyanabba a politikai családba, az európai szocialistákhoz tartozik, mint a Dragnea-vezette PSD.

Az EB alelnöke azt ígérte: „igen hamar” visszatér Romániába.
 

Hirdetés