Kolozsvár önkormányzata is készül Mátyás király születésnapjára

Két jelképes gesztust tesz a városvezetés az ünnep alkalmából.
Hirdetés

Hétvégén kezdődik a Mátyás király születésének 575., királlyá választásának 560. évfordulója apropóján meghirdetett Mátyás-emlékév kolozsvári nyitánya, a XXVI. Mátyás Napok. A szervezők tájékoztatása szerint a Polgármesteri Hivatal is meglepetéssel készül erre az alkalomra.

Szombat este, a szokásos mellett, díszmegvilágítást kap Kolozsvár főterén található, Fadrusz János által alkotott Mátyás-szoborcsoport, másrészt a szombati nap folyamán ez alkalomból egy közismert reneszánsz dallam csendül fel a városháza tornyából. A Télen-nyáron jó kedvem van kezdősorú dallam Giorgio Mainerio „Il primo libro de Balli” 1578-ban Velencében publikált könyvében maradt fenn.

A háromnapos Mátyás Napok ingyenes  programsorozatának csúcspontja szombaton lesz. Kolozsváron vendégszerepel a több mint három évtizedes múltra visszatekintő Csíkszeredai Régizene Fesztivál kórusa: 17 órai kezdettel a Farkas utcai református templomban Ványolós András és Szabó András vezényletével hallhatjuk őket. Műsoron reneszánsz kórusművek szerepelnek, valamint szemelvények az 1636-ban Gyulafehérváron I. Rákóczi György fejedelem udvarában kiadott Öreg Graduálból. A koncert után, 18 órától  Mátyás király 575. születésnapja alkalmából 575 fáklya fényénél vonulunk a Farkas utcai templomtól a király szülőházáig, majd Bordos László Zsolt épületvetítését láthatjuk.

Az Amaryllis Társaság és a Kincses Kolozsvár Egyesület által szervezett Mátyás Napok teljes programja itt található.

Hirdetés