Románia 830 millió eurót bukhat a regionális kórházak körüli totojázás miatt

Corina Crețu EU-biztos ismételten figyelmeztet, nagyot veszíthet Románia, ha nem kezdi el mihamarabb az építkezéseket.
Hirdetés

Viorica Dăncilă brüsszeli útja keretében találkozott Corina Creţuval, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosával, aki aggodalmát fejezte ki a Regionális Operatív Program (ROP) révén finanszírozott regionális kórházak építésének késedelme miatt. Románia 830 millió eurót veszíthet, amennyiben nem kezdi el sürgősen a három intézmény felépítését.

A jelenlegi állás szerint csekély az esélye annak, hogy 2019-ben elkezdődhet az építkezés, ezért az országos hatóságoknak meg kell sürgetniük a megvalósíthatósági tanulmányok befejezését, és a lehető legrövidebb időn belül el kell kezdeniük a beruházásokat – figyelmeztetett Creţu. Hozzátette: egy ilyen nagyszabású, Románia számára fontos terv megvalósítása az érintettek teljes odafigyelését igényli.

A jelenlegi kormányzat három kórház felépítését tervezi, holott a kormányprogramban azt ígérték, hogy 2023-ra nyolc új regionális gyógyintézetet hoznak létre.

A csúszást a leendő intézményeknek otthont adó telkek megvásárlásának bonyodalmas folyamata okozta. A tervek szerint a három regionális kórház Kolozsváron, Craiován és Iaşiban létesülne.

Az uniós biztos már számtalanszor felhívta a figyelmet, hogy Románia elveszítheti a kórházakra kiutalt alapokat. Az egészségügyi minisztérium tavaly azt üzente Crețunak, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy 2018 folyamán elkezdődjön az építkezés.

Hirdetés