Még mindig közel húsz Kolozs megyei településen hiányoznak a kétnyelvű helységnévtáblák

De már intézkedtek, hogy kikerüljenek.
Hirdetés

Jelenleg tizenhét olyan Kolozs megyei településen nincs még kihelyezve a kétnyelvű helységnévtábla, amelyek szerepelnek azon, 85 települést tartalmazó kormányhatározaatbaan, amely rögzíti, a megyében hol kell az ott élő kisebbség nyelven is feltüntetni a település nevét – közölte a Kolozs megyei RMDSZ.

Nem látja a fenti képen a szöveget? Mi se nagyon. Viszont ha ide kattint egy határozottat, megjelenik az illusztráció olvasható méretben.

„2017-ben Kolozs megye 12 településén helyeztek ki kétnyelvű helységnévtáblákat, hátra van még további 17 település. Ezeket a táblákat sok esetben a helyi RMDSZ-es tanácsosok kezdeményezésére szerelték fel, azonban helyenként a prefektusi hivatal vagy az RMDSZ megyei szervezetének a közbenjárására is szükség volt” – összegezte az elmúlt év fejleményeit Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

A kormányhatározatban szereplő 85 Kolozs megyei közül 2017 elején 27 helységben hiányoztak a kétnyelvű felirattal ellátott táblák. „Az elmúlt évben folyamatosan napirenden tartottuk a helységnévtáblák kérdését, legyen szó a megye bármely településéről. A helyi tanácsosokkal egyeztetve több esetben is sikerült gyors megoldást találni és pótolni a hiányzó táblákat. Voltak olyan esetek is, amikor a felszólítás vagy a hivatalos átirat küldése oldotta meg az ügyet, de volt olyan is, hogy a prefektusi hivatalhoz kellett fordulnunk.” – tájékoztatott Csoma Botond megyei elnök.

Jelenleg 17 településen hiányzik a kétnyelvű tábla Kolozs megyében. Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete ezekben az esetekben is intézkedett már – áll a közleményben. A jelentést az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából készítette el a szervezet, ebben összegzik az elmúlt egy év megvalósításait, valamint a további teendőket.

Hirdetés