Gőzerővel zajlik Nagy-Románia ünneplése, közben fogy az ország területe

Mindenki nyugodjon le, nem a magyarok keze van a dologban. Hanem az anyatermészeté. Igaz, nem tudni, ő milyen nemzetiségű.
Hirdetés

Románia bő egy évtizede folyamatosan veszít szuverén, egységes és oszthatatlan nemzeti területéből. A hihetetlen jelenség a Moldovai Köztársasággal közös határon zajlik, a Prut partján, a folyó dunai torkolatának közelében. Ezen a helyen a folyómeder évi átlag két méterrel mozdul el nyugati irányba, vagyis Románia területére. 2006 óta, amikor a jelenséget először észlelték és vizsgálták, Románia majdnem egy hektárnyi területet „adott át” a Moldovai Köztársaságnak.

A nagymértékű erózió mellesleg veszélyezteti a Galac városát és annak ipartelepét védő gátat, illetve a Moldovai Köztársaságot Romániával összekötő közúti és vasúti hidat. Az Országos Vízügyi Igazgatóság szaktanulmányában többek közt az áll, hogy csak az utóbbi öt év során a Prut folyó 12 méternyire hatolt be Románia területére, gyakorlatilag aláássa a hidakat és a gátat és „ellopja” a nemzeti területet. A tanulmány szerzői a sürgős beavatkozás szükségességére figyelmeztetnek.

A szakemberek azt is megjegyzi, hogy egyetlen állami hatóság sem tett semmit az ügyben, noha a folyamat 2006 óta tart. A nemzetközi jog vonatkozó szabályozásai szerint, ha egy folyómeder természetes módon változik, a partvonal módosulásával alakul az államhatár is.

Erre vonatkozóan a szakemberek megjegyzik: igaz, hogy a jelenség okai jórészt a természetben keresendők, ám a Prut túloldalán levő Giurgiulești kikötőben végrehajtott intenzív talajmunkák, illetve a román hatóságok érdektelen hozzáállása is besegített.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság illetékesei bejelentették: 2018-ban 500 000 eurós partmegerősítési munkálatokat hajtanak végre az érintett területen. Hogy ne fogyjon tovább a haza földje.

Hirdetés